Дозволимо Богу да делује кроз нас

У недељу шесту по Васкрсу, 13. маја 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Милешеви.

Саслуживали су архимандрит Леонтије и протођакон Никола Перковић. За певницом је одговарало сестринство милешевске обитељи предвођено високопреподобном игуманијом мати Аквилином.

Тумачећи јеванђелски одељак о исцелењу слепог од рођења Преосвећени Епископ је рекао да је слепи човек такав рођен са нарочитим циљем и промислом Божијим, да се на њему пројаве дела и сила Божија, да кроз њега Бог пошаље своју поруку овоме свету: -Бог је хтео да каже преко оног слепог човека да је Он Господ светлост који даје вид, шта да видимо и чиме да видимо. Ми се запитасмо како би било трагично да не можемо видети ове дивне Божије творевине. Али запитајмо се такође, када смо гледајући ове лепоте заблагодарили Творцу, Уметнику. Да ли смо му се захвалили што нам је дао око да можемо то гледати, читати и радовати се томе? Редовно нисмо, а можда нисмо никада.

-Поставимо себи неколико питања: јесмо ли ми дозвољавали да Бог делује кроз нас или смо више служили греху, да грех делује кроз нас. Авај! Најчешће су људи инструменти не Божији него сатане. Људи дозвољавају да онај зли преко њих преноси своје поруке, да буду његови посредници. Када се то дешава? Кад год грешиш, кад проповедаш грех уместо врлине. Ево конкретних примера: људи воле да оговарају, да трачаре, клеветају. Неки је јадник тамо нешто по својој слабости погрешио, и сада они који су то видели иду и то проповедају по свету. Као што су апостоли проповедали Христа и Његову науку тако има и оних који иду и проповедају туђе грехе, преносе их радујући се. Чувајмо се тога, не дозволимо себи да будемо ђавоље слуге. Проповедајмо врлину, лепоту Божију. Могуће је бити добар. Хајде да будемо добри, да се угледамо на онога кога смо јуче славили, Светог Василија Острошког Чудотворца. Он је проповедник Христов, и то не само за време свог живота, него је наставио да дела и после своје смрти, кроз своје свете мошти. По узору на Христа, који је слепоме дао вид и светитељи Његови измољавају од Њега исцељења, зато што Бог своје угоднике слуша. Послушајмо и ми мало више Бога и онда ће Бог испуњавати наше молбе, поручио је сабраном народу Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку