Друга недеља Великог поста у Пљевљима

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у другу недељу Васкршњег поста, Пачисту, 31. марта 2024. године, Свету архијерејску Литургију у храму Свете преподобне Параскеве – Петке, у Пљевљима. Саслуживали су протојереји-ставрофори Боривоје Пантић и Лазар Вељанчић и протођакон Иван Савић.

Велики број верног народа приступио је Чаши спасења, причестивши се Пречасним Телом и Крвљу Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа. 

Поучавајући сабрани верни народ Епископ Атанасије је у пастирској беседи, између осталог, рекао: – Ово сабрање, на Литургији, у храму Свете Петке, овде у Пљевљима, данас, као и сабрање на свакој православној Литургији, јесте учешће у Животу Вечноме, кроз и оне мрвице, које се на Литургији дају, по мери наше способности да се укључимо у то, да се за ту Божанску храну отворимо и да је примимо, и да својом вољом дозволимо да она дејствује у нама.

– Најважније је имати у својој свести, у свом памћењу носити, да је Господ наш Животодавац, да нам жели Живот, и да га имамо у изобиљу, и да га Он може дати. Он је дошао да обнови наш живот.

– Сва Божија творевина позвана је да достигне васкрсење. Господ ће, на крају, све позвати, и Његовом гласу, Његовом позиву на устајање, неће се моћи нико одупрети. Ни они који не би желели да се сретну са Њиме неће се моћи одупрети. Сва творевина ће морати да устане и да стане пред Њега, Спаситеља, и тада ће се сагледати шта је ко постигао, куда је ко ишао, шта је ко чинио, свега, полагањем рачуна.

Владика је потом укратко подсетио на причу из Светог Јеванђеља прочитану на данашњој Литургији, појашњавајући детаље, па потом продужио: – Господ наш констатује да је грех веома моћна сила, а Он, Господ наш, способан је да нас од греха ослободи. Нема тежег бремена од бремена греха. Не смемо тако сужавати појам греха па да кажемо то је само нека кривица. Не жели Господ с нама да се обрачунава, па да кажемо ево, ово је кривица пред Господом. Грех је нешто много кобније од кривице. Грех је погрешан начин гледања, погрешно виђење, погрешно слушање, погрешно живљење, погрешно делање.

– Цео наш живот је ход ка Васкрсу, ка васкрсењу, и то кроз многе победе. А прва је ова, да победимо грех, да се и ми покажемо јачи од греха. Да будемо своји господари а не да нама господари грех. Када поред себе имамо све, цео сабор оних који могу владати собом, онда сви заједно будимо непобедиви и идимо ка Васкрсењу, као празнику, који ће бити и васкрсење свакоме од нас у свакоме погледу, и свима нама заједно, истакао је Епископ Атанасије.

У Божанској Литургији учешће су узели и Председник општине Пљевља др Дарио Вранеш са сарадницима и члан Одбора директора Рудника угља Пљевља Милан Мијо Лекић. Они су након Литургије разговарали са Епископом Атанасијем о многим питањима везаним за живот и рад у Пљевљима и уопште у пљеваљском крају.

Братство храма Свете Петке приредило је након Божанске Литургије заједничку трпезу љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку