Духовски уторак у манастиру Милешеви

Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије предстојао је литургијским сабрањем на Духовски уторак 9. јуна 2020. године, у Световазнесењско-милешевској обитељи. Саслуживали су јереј Никола Перковић и ђакон Иван Савић. Милешевско монашко сестринство је за певницом одговарало на прозбе и јектеније.

Говорећи о Празнику и наставку молитвеног прослављања Тројичног Бога, Преосвећени је рекао: – Настављамо славити Бога у Тројици, Оца, Сина и Духа Светога, настављамо да се радујемо силаску Светога Духа, отварамо своје душе, ум и срце за примање Духа Светога и свих Његових дарова.

– Будући да је Господ наш завршио своје дело, нас савест позива да и ми макар почнемо са нашим делом спасења, да овај трећи дан Педесетнице буде посебан у нашем животу, познат по томе да смо ми такође почели да радимо на своме спасењу. Да данас појачамо своју решеност, одлучност, своју ревност, тако да можемо рећи да смо данас и ми почели да допуњавамо своје дело. Да се уграђујемо у Христово дело нашег спасења које је Он учинио према нама. Да ми то прихватимо и да будемо сарадници Његови, а наоружани, снабдевени Духом Светим.

– Дух Свети је пре свега дух мира, дух мудрости, дух разума Господњега. Даје силу. Као и апостол Павле некада, и ми изговарамо: Боже ојачај нашу веру, додај нам љубави, разума, храбрости, истрајности, постојаности, издржљивости. Са тим даровима, ма колико ми били слаби, можемо и ми успешно водити наш хришћански живот, и можемо се одбранити од замки непријатељских, беседио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку