Духовски уторак у манастиру Свете Тројице у Бистрици

На Духовски уторак, 6. јуна 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице у Бистрици код Нове Вароши. Саслуживали су јереј Мирослав Михајиловић и протођакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и преломљен славски колач.

Честитајући празник свим присутнима Епископ Атанасије је, у пастирској беседи, рекао: – Ево, већ трећи дан Црква прославља долазак Светога Духа, Његов силазак на Апостоле и на све друге који верују у Господа Христа и следе га. Три дана Црква се труди да у нашој свести укорени и трајно остави ту истину доласка Духа Светога. Да будемо увек свесни те чињенице да је Дух Свети дошао, и да је Он, који је Дух Божији, Дух Христов, од Оца Небескога, да је Он са нама.

– Настојимо да, празнујући овај велики Празник, то има значаја за наш живот и да буде плодоносно. Јер, то не чинимо само ова три дана, то није нешто пролазно, та велика истина доласка Духа Светога.

– Човек може да се отуђи од Бога и од Живота Божијега, од живота у заједници са Богом, својим личним избором, може да се затвори за Бога. Човек је слободно биће, може да се затвори, да одбаци Бога, да не воли Бога и да окрене леђа Богу. Изгуби љубав, изгуби веру, изгуби доброту, изгуби мир, и отргне се од Бога, отуђи се, и онда у тој отуђености почиње да трули. Зато је злокобан грех. Природа човекова је таква да може опстајати и живети само у заједници са Богом, са извором Живота.

– На овај велики Празник ми се потпуно отварамо за Бога, не би ли Дух Свети и у наше замрачене просторе душе и ума продро. Настојимо да се што више отворимо, да што више Дух Свети уђе у нас, и да не будемо отуђени, да нас Он приведе, привуче к Себи и Оцу Небескоме у Господу Христу, па да и ми живимо животом по Богу, Живоносним, Животворним, Живим животом, по вољи Божијој, нагласио је Епископ Атанасије.

Владика се осврнуо и на данс прочитани одељак из Светог Јеванђеља у коме је указано на то који су и какви су то Божански Закони по којима можемо и треба да живимо: – У великој, смиреној, отворености према Богу, у потпуном одбацивању греха, плакању због грехова, у кротости, у праведности, у љубави према Богу, у чистоти потпуној, телесној и духовној, у спремности да се увек иде са Христом, јер је наш живот са Њим потпуно осигуран.

– Зато они који се данас највише отворе према Богу Духу Светоме бивају најбогатији, обогаћени свим Божијим даровима, додао је Епископ Атанасије, призивајући мноштво Божијих дарова на све присутне.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку