Епархија милешевска помаже угроженима на Косову и Метохији

Поводом најновијих дешавања на Косову и Метохији која прете да српски народ доведу до стања хуманитарне катастрофе услед несташице основних животних намирница Српска Православна Епархија милешевска, благословом Преосвећеног Епископа милешевског г. Атанасија, започела је хумано дело прикупљања новчаних и робних прилога за потребе народних кухиња Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске.

Тим поводом, у суботу 8. децембра 2018. године, у Епископском седишту у Пријепољу, Епископ Атанасије одржао је конференцију за медије. Владика је упознао ширу јавност са намером коју Епархија милешевска планира да оствари, позвавши све људе добре воље да дају допринос овом хуманом делу тако што ће своје прилоге оставити сваким даном до 31. децембра 2018. године у црквама на простору Епархије милешевске. Прикупљеним новцем купиће се основне животне намирнице: брашно, уље, со, шећер, тестенина, пиринач… Намера је да се ова помоћ угроженима уручи пред Празник Рођења Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа.

– Дан, по дан приближава нам се Божић, њега ће и ове године прославити велики део човечанства. Божић је празник који у сваком тренутку обликује човекову мисао и људска осећања, јер гледајући у Божић ми сагледавамо Бога који долази у телу да живи у нашим условима живота и у нама, како би нам показао пут. Он показује и љубав и доброту и солидарност као најбољи начин односа, опхођења, најбољи избор. Рођен је у пећини и одмах се показао као сиромах да би био са сиромасима. Остварио је одмах солидарност, Њему су пришли они у којима је Он побудио таква иста осећања љубави и доброте, и као што је Он себе дао на поклон људском роду, тако су дошли и људи побуђени Њиме да Њему донесу дарове. И од првог Божића до дана данашњег људи се тако уче и побуђивани Божићом тако поступају. Пробуђују у себи оно најбоље, и због тога историја човечанства траје. И тако људи, и поред свих ратова у које људи западају способни су и да граде мир, да успостављају добре односе. То желимо постићи и ове године – казао је Владика Атанасије, додавши да је потребно да из себе извучемо најбоље и да помогнемо онима чији су животи угрожени на конкретан начин и тако да отпочнемо прославу Божића.