Епископ Атанасије благословио почетак поста у част Пресвете Богородице

У десету недељу по Духовима, 13. августа 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић и протојереј Никола Перковић. Милешевске монахиње, са игуманијом Аквилином, одговарале су на прозбе и јектеније.

У пастирској беседи Преосвећени Епископ Атанасије сабрани верни народ је подсетио на предстојећи Госпојински пост, рекавши: – Пред нама је важно духовно путовање. Усмерени смо ка прослављању празника Успења Пресвете Богородице. Данас почињемо активније, јаче, да се припремамо да тај празник саборно, достојанствено, достојно, прославимо.

– Свакоме светитељу ми лично приступамо као личности, настојећи да се са сваким Светим сретнемо лицем к лицу, и да тај сусрет буде што личнији и што потпунији. Данас, усмерени према празнику Успења Пресвете Богородице, настојимо да ово време, које стоји између овога дана и Празника, што потпуније искористимо.

– Свето Јеванђеље нас упућује да се наоружамо, као при поласку на неки веома значајан пут, да узмемо оно што ће нам највише требати на томе путу. Зато је и речено која је вредност и важност поста и молитве. То су оруђа најпотребнија у животу. Молитва је најинтимнији и најприснији додир са Богом. Са Богом разговарамо и изливамо му своја осећања, своју душу, преливамо своје биће у Њега, и молимо га да чује и наше уздахе и наше речи, осећања, потребе, наше боли.

– А пост је, такође, јако користан. Не може се човек спасти без поста. Постом држимо власт над собом, постом управљамо собом. Ко не пости тај није свој господар. Пост, значи владање, успостављање и држање, одржавање, здравог стања у своме бићу. Здрав однос између тела и духа. Људи себе доводе у жалосно, тужно стање тим поремећајем односа духа и тела. Дозвољавају себи да тело има надмоћ над духом, тако да душа постане мршава, слаба, немоћна, а тело јако, дебело. Одебљају телом и омршаве духом. Предстојећи пост нам је шанса да то поправимо.

– Идући ка прослављању тог великог Празника Успења Пресвете Богородице да настојимо, да се припремимо, да станемо пред Њу прикладно, чисте душе и чистог тела, са духовним плодовима, препоручио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку