Епископ Атанасије богослужио у Милешеви

У недељу Двадесет другу по Духовима, 5. новембра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј-ставрофор Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Милешевске монахиње, предвођене игуманијом Аквилином, одговарале су на прозбе и јектеније.

Владика је поздравио присутни верни народ пригодном пастирском беседом у којој је, између осталог, рекао: – Данас прочитани одељак из Јеванђеља такав је да се он мора запамтити, и нехотице, чак и ако бисмо се одупирали томе. Својим садржајем он сам себе тако намеће да га неодољиво морамо запамтити. Јер, говори се о нечему што најдубље илуструје, показује, нашу животну стварност.

– Показано је откуда је сва ова несрећа међу људима. Отуда је, од неосетљивости, безосећајности. А господ је показао да, ако бисмо слушали Његову реч, и оне које је Он слао да говоре, пророке, Апостоле, онда би ова земља рај била.

– Због губитка људскости земља постаје паклено поприште. Господ хоће да будемо људи, а то можемо слушајући Њега и угледајући се на Њега.

Владика је још једном подсетио на причу о грешном богаташу и убогом Лазару која је данас прочитана из Јеванђеља, па потом продужио: – Видите, кад неко огрезне, отврдне у греху, не помаже сва вика праведника. А Господ је за спасење одредио покајање. Увек је доступна та шанса поправке, да човек постане човек.

– Када би се човечанство имало угледало на Христову науку не би било ратова, не би толико гинуло стараца, одраслих, деце. Запитајмо се да ли имало садашња животна стварност наликује на Лазара. Наликује на безосећајност оног богаташа. Оно што се данас догађа у тим ратовима као да директно проистиче из срца оног богаташа, који је сваки дан имао потребу да задовољи своје земаљске страсти.

– Оне који невино страдају бисмо подсетили на судбину Лазара. Име му је запамћено за вечност, иако је он, гледано земаљским очима, безначајан. Он ће живети у чистоти Царства Небескога. Треба, дакле, имати храбрости да останемо људи. Ако се то зло и нама приближава време је да што више остваримо човечности, да што више постигнемо да наликујемо на људе и да будемо људи, и да се нађемо при руци једни другима. Позив је, зато и читамо Свето Јеванђеље, да овај свет уредимо по логици Царства Љубави Христове, беседио је Епископ.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку