Епископ Атанасије: Будимо блиски са Христом

У недељу 22. августа 2021. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Сјеници. Саслуживали су архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић, јереј Мирослав Михаиловић, парох плужински из Епархије будимљанско-никшићке, и ђакон Милорад Петровић. 

Тумачећи прочитани јеванђелски одељак, Епископ Атанасије је рекао: – Свето Писмо нас позива да сви испитамо лађу свога живота, колико је чврста, да проверимо да ли пловимо у исправном правцу, или смо можда, од почетка кренули у неком погрешном правцу. А и кад се уверимо да смо изабрали прави циљ, да се уверимо колико нам је сигурна та пловидба. Јер, показује се да не можемо сами пловити. Ето, и Апостоли, када су сами пловили дошли су у опасност за свој живот. Запамтимо да није нама намењено да кроз овај живот путујемо сами него са Господом нашим. Са Њиме можемо пловити безбедно, без обзира на то колико су јаки ветрови који дувају, колико су повољни или неповољни.

– Често се догађа да човек себе ограничи на себе самога и да себе собом зароби, својим маловерјем, својим слабостима. Треба бити свестан тога и излазити из те своје себеограничености и пружити руку ка Господу, бити свестан Њега. И наравно, Господ који воли све нас, неће дозволити да маловерник потоне, да буде сам и ограничен на себе.

– Најбитније човеку јесте да буде свестан одредишта свога живота, да живи тако да увек зна куда је пошао, да зна да увек ходи ка спасењу, ка вечном животу. То је наша дестинација, наше усмерење. Целокупно дело Христово на земљи јесте у томе, да нас спасе. Зато је и дошао, ради спасења свих нас, ради спасења целе своје творевине.

– И друго што треба да знамо јесте да треба да остваримо блискост са Господом нашим.  Приближити се што више Господу нашем јер што смо ближе Њему више нам је загарантован, заштићен, живот. Зато, приближимо се Господу нашем, будимо са Њим блиски сваки дан, мислима према Њему, љубављу према Њему и спремности да живимо по Његовим упутствима, истакао је Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије, братство сјеничког храма припремило је скромно послужење у црквеној сали.

Затим се Преосвећени упознао са током радова на фрескописању храма Свете Марије Магдалинe у оближњем селу Врсјенице, посетивши га са свештенством. Ту их је, поред мештана, дочекао и добротвор, добротвор врсјеничког храма, г. Љубисав Луковић, српски кошаркашки тренер и бивши играч, родом из Сјенице, који највише помаже фрескописање и уређење њихове светиње.

Преосвећени Епископ Атанасије се захвалио свим добротворима који овом народу помажу да опстаје и остаје у оваквим тешким условима живота. Сви они заједно својим трудом и животом овде исказују своју приврженост и близину са Господом нашим Исусом Христом.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку