Епископ Атанасије: Да узрастамо у богољубљу и човекољубљу

Двадесет пете недеље по Духовима, 26. новембра 2023. године, на дан када Православна Црква прославља велико светило вере, Светог Јована Златоустог Патријарха цариградског, Његово Преосвештенство Епископ милешевски служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Милешевске монахиње, са игуманијом Аквилином, одговарале су на прозбе и јектеније.

У пастирској беседи Преосвећени је указао на близину Божићног поста подсетивши сабрани верни народ на значај великог празника Божића за чију се прославу припремамо: – Господ се родио и извршио Своје дело спасења, победио сатану, победио смрт, дао нам своје апостоле, своје Јеванђеље, преобразио овај свет и усмерио га ка спасењу.

– Господ Исус Христос треба стално да се рађа у свакоме од нас, у души нашој, у срцима нашим, у уму нашем. Да преображава живот свакога од нас, свакога да усмери Царству своме Небескоме и животу вечноме. Зато се припремамо да прославимо Рођење Христово. Свакога дана да узрастамо у науци његовој, у љубави према Њему, у богољубљу и човекољубљу. Да усвајамо оне заповести Његове које чусмо данас, да љубимо Господа Бога свом душом својом, свим умом својим, свим срцем својим, свим својим бићем. И ближњега свога као себе самога.

– Потребан нам је Христос, баш онакав као што је дат Његов опис у данас прочитаном Јеванђељу. Скоро цео свет се налази у зараћеном стању, задајемо ране једни другима. Имамо потребу за Христом, Исцелитељем и Избавитељем.

Владика је још једном присутне подсетио на причу из Јеванђеља, која је данас прочитана, О милостивом Самарјанину: – Цело човечанство је у том и таквом стању, као што је овај човек кога су разбојници напали. Поставимо онда себи питање, од кога можемо очекивати избављење? Само од онога који има богољубља и човекољубља, а то је Господ Христос. Он је из љубави према Оцу Своме Небескоме, али и из љубави према деци Његовој, према нама, сишао међу нас.

– Било би мудро да што више простора направимо у душама својим за Христа. Да се Он опет рађа у срцима нашим, и да узраста у бићу нашем, препоручио је Епископ Атанасије пожелевши срећан предстојећи период припреме за прослављење Рођења Христовог.

Преосвећени је указао и на Светог Јована Златоустог, који нас све упозорава да је потребно опрезно проводити сваки дан, увек у врлини, увек бити свестан опасности које вребају од непријатељâ нашег спасења, од ђавола и слугу његових.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку