Епископ Атанасије: Кроз покајање обновимо статус сарадника и ученика Христових

Четврте недеље по Духовима, 2. јула 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу. Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, старешина храма протојереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић. За певницом су на прозбе и јектеније одговарале чланице хора Свети краљ Владислав који делује при храму Светог Василија.

У току је Апостолски пост па су се многи верници причестили Божанским Телом и Крвљу Господа Исуса Христа и међу њима велики број деце.

У пастирској беседи Епископ Атанасије се посебно осврнуо на данас прочитани одељак из Светог Јеванђеља и указао на важност сталног слушања речи Божанског Писма али и живота по њима: – Сваки пут кад читамо Свето Јеванђеље наш ум се разбистрава. Постајемо способнији да сагледавамо, да размишљамо, да схватамо, да процењујемо, чак они оштроумнији постају способни и да предвиђају, Духом Светим. Ми живимо у времену када нам је нарочито потребно да стичемо и користимо оштроумност, да јасно умно видимо. Јер, времена су веома сложена и они који се не ослањају на Јеванђеље и не читају га сигурно заостају у схватањима и сагледавањима.

– Видимо и даље да зло на многим просторима света није разоружано, нити оно само жели себе разоружати, него се још више на многим местима нагомилава. Још има сиромаштва, болести, смрти. Али ми се нећемо збуњивати јер нам Јеванђеље Христово помаже да остајемо и даље стамени, усправни и снажни и да крепко ходимо кроз време и кроз простор.

– Христос је рекао да треба да постанемо слични Њему, да идемо потпуно Његовим стопама, а Он ће нам помоћи у томе, учиниће да будемо потпуно Његови ученици, Његови следбеници, да очврсне у нама свака врлина Божанска, све врлине Његове, које је Он нама показао.

– У овом времену најбитније је држати се Христове науке. Не само за свакога од нас појединачно него и за цео свет је најбитније да Христова наука, Христов пут и Христово дело, и даље се виде и буду и даље присутни, јер су они спасоносни за свет.

Преосвећени је овом приликом присутне подсетио на Светог Јована Шангајског, светитеља наших времена, упокојио се 1966. године а 1993. године је уписан у Именослов Светих. Њега Црква Православна на данашњи дан молитвено помиње јер је целог себе предао Господу, баш онако како то Христос од свих нас тражи.

Владика је на крају закључио и додао: – Једнако колико је битно да покажемо у себи врлину Божију јесте и то да поново обновимо у себи статус сведока Божијих, а то ћемо једино успети кроз покајање. Кроз покајање можемо обновити тај статус ученика Христових, статус пријатеља Христових, и кроз делање и говорење да постанемо Његови сарадници. Да постанемо добра војска Христова, војска сваке Божије врлине.

Свештеничко братство при храму Светог Василија Острошког у Пријепољу приредило је трпезу љубави за све присутне, учеснике Божанске Литургије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку