Епископ Атанасије служио у Пљевљима

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у недељу Светих Отаца Христових по телу,  31. децембра 2023. године, Свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија у пљеваљском насељу Гуке. Саслуживали су архијерејски намесник пљеваљски протојереј-ставрофор Саша Јањић, настојатељ манастира Свете Тројице код Пљеваља игуман Зосима, протојереј-ставрофор Огњен Перковић и протођакон Иван Савић.

Поред многобројног народа у Божанској Литургији учествовао је Председник општине Пљевља др Дарио Вранеш са сарадницима, Народни посланик у Скупштини Црне Горе из Пљеваља Мијо Лекић као и многи угледни привредници пљеваљског краја.

Како је ово недеља пред Божић, коме се све више приближавамо, Преосвећени је у пастирској беседи говорио о значају и важности предстојећег празника: – Божић је најзначајнији догађај, не само празник него и догађај, јер Божић нас приближава Богу, у Божићу остварујемо заједницу са Богом. На Божић смо Богу најближи, ми Њему и Он нама. Јер на Божић сам Бог се облачи у људску природу, постаје један од нас, не престајући да буде Он, Бог. Бог такву заједницу остварује са нама да се, као у хаљину, у одећу, облачи у оно што је човечије, човечанско.

– Бог је створио човека са одређеним планом за њега, а овај свет је створио да буде рај и човек у њему цар. Али, човек се одметнуо, удаљио се и створио неки свој други свет, други поредак, зао поредак. А пошто је Бог љубав просто није могао да посматра како човек изграђује своје царство смрти, него је одлучио да не напушта човека, да се увек брине за његов живот. Зато је одлучио да се и Сам роди као човек, да узме на себе човечију природу.

– Бог увек зове, призива, али сви не чују и не одазивају се. Ипак, било је и оних добрих људи који су се одазвали и укључили се у Божији план. И управо њих се данас сећамо, ове недеље пред Божић. Њихов значај је у томе што су они били у стању да чују глас Божији, да разумеју Божију вољу и план Божији и да се укључе у стварање таквих услова, таквог поретка, да се може родити биће које може да дâ своју природу самом Богу, да се из Ње роди, на човечански начин, Бог.

– Природа људска, због удаљености, одметнутости, од Бога почела је да труне, човек поста смртан, и умире, због греха. Грех је трулежан начин живота. Ко греши мора умрети, јер живи на смртан начин. Потребно је исцелити човека, а исцељује га, спасава га, Исус, Спаситељ. Бог који је Спаситељ укључио је и човека у то дело спасења. Многи су се одазвали на тај позив и тих имена и тих личности, данас се сећамо и њих прослављамо – појаснио је Епископ Атанасије, честитајући свима још једном и данашњи и предстојећи празник.

За сву децу, учеснике Евхаристијског сабрања, припремљене су дарови које је Епископ Атанасије поделио након службе, а у парохијском дому је приређена трпеза љубави за сав сабрани верни народ.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Фото: Захарије Перковић, Пљевља