Епископ Атанасије: Од Рођења Богомладенца Христа почиње историја спасења човечанства

У недељу 8. јануара 2023. године, на дан Сабора Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља. Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, настојатељ манастира Сељани игуман Петар и протођакон Иван Савић.

Након отпуста Преосвећени се пригодном беседом обратио сабраном верном народу рекавши притом: – Божић славимо сваки дан, присуство Божије, али се ова три дана посебно издвајају, њих највише наглашавамо. У спомен доласка Господа нашега међу нас, Његовог рођења и даље одрастања са нама. Јер, Он се родио као човек и наставио да одраста у човечијем телу и да учествује у свему искуству нашег живота, осим греха. Њему је нуђен и грех али Он је био јачи од греха и грех је одгурнуо, и Њега грех није додирнуо. А све што се тиче тешкоћа и теснаца живота, кроз све је прошао.

– Господ је имао своје помагаче. Имао је старозаветне Пророке, па затим Анђеле, онда оне око себе, пре свих своју мајку Пресвету Богородицу и оне друге старатеље. Анђели јављају де се треба неко време склонити, па је тако и било. Пресвета Богородица са Богомладенцем одлази у Египат. А онај цар земаљски Ирод, у страху за своје царство, побио је велики број недужне деце, не би ли се међу њима задесио и Бог, новорођени Младенац Христос. И све ово помињемо да би се видело да је одмах ушао у наше искуство живота, изложен претњама и опасностима.

– Овај дан Божића има свој посебан нагласак, посвећен је Пресветој Богородици. Свако ко је близу Христа добиће заслужену пажњу и признање, а највећу пажњу заслужила је Пресвета Богородица. И зато је овај други дан Божића посвећен Њој, и назван је Сабор Пресвете Богородице. Сабор, то јест окупљање, свих оних сличних и блиских Њој, због љубави према новорођеном Богомладенцу Господу Христу. Сабор окупља све пријатеље Христове, Апостоле, Пророке, Анђеле. И ето, ми се трудимо, не само да се подсећамо на то, него ми овај дан прослављамо нарочито са намером да се и ми прикључимо том Сабору. Преко Пресвете Богородице и Апостола да и ми приступимо у ту близину Христову.

– Од Рођења Богомладенца Христа почиње историја спасења човечанства. Сви они који желе спасење, у Господу Христу им је спасење доступно, у Његовом путеводитељству, а то је путеводитељство у Царство Његово, у Вечно Царство Живих. Тужно је да то многи не виде, али, они који имају срце отворено могу то видети и са Господом бити, нагласио је Епископ Атанасије.

Овај посебан дан и празник био је прилика да се искаже захвалност онима који су помагали и помажу монашком братству манастира у Сељанима да лакше преброде невоље и искушења. Честитајући наставак празновања Божића Преосвећени Епископ Атанасије је уручио господину Милојку Секулићу из Пријепоља Архијерејску Грамату признања, за исказану љубав према Српској Православној Цркви а нарочито према Манастиру Успења Пресвете Богородице у Сељанима, са жељом да ово празновање буде испуњено миром и радошћу.

Игуман Петар је са својим монашким братством и пријатељима манастира приредио празничну трпезу љубави која је за све послужена у манастирској трпезарији.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку