Епископ Атанасије одборницима Скупштине општине Пљевља

Драга у Христу браћо и сестре,

За четвртак 28. септембра заказана је Девета сједница Скупштине општине Пљевља на којој ће прва тачка дневног реда бити везана за доношење одлуке о промјени Статута Општине, како би се 27. октобар, дан када се празнује Света Петка, установио као нови Дан општине.

Као ваш молитвеник пред живим Богом, позивам све вас, народне одборнике, да својим гласом подржите да се Света Петка и званично прогласи за Дан општине. Гласајући за истински и историјски утемељен Дан општине, гласаћете за слободу, јер су Пљевља, нимало случајно, баш на дан када се празнује Света Петка, два пута ослобађана од ропства, и то 1912. од турског и 1918. од аустријског. Ваши славни преци су у знак сјећања на овај свети дан, дан када је Пљевља обасјало златно сунце слободе, саградили спомен-храм посвећен управо Светој Петки. И вама је данас дата од Бога прилика да се својим гласом уградите у вјечност. Искористе ту прилику!

Гласањем за нови Дан општине који ће се празновати 27. октобра, на празник Свете Петке, подићи ћете руке за ослобођење од остатака безбожног комунистичког наслеђа, оличеног у досадашњем Дану општине. Глас за поменуту одлуку доноси слављење свега онога што је оличено у дјелу и лику Свете Петке. У томе би се видјела једнакост свих људи пред Богом, насупрот марксистичкој декларативној социјалној једнакости, која кулминира у стварању безличног пролетеријата. Славимо слободу и живот, а прије свега и изнад свега Онога који нам је даровао и слободу и живот, а насупрот уравниловци и једноумљу једнопартијског система. Славимо мудрост осликану животом Свете Петке, а славећи мудрост, славимо Бога, а са Богом нам је будућност.

Епископ милешевски Атанасије