Епископ Атанасије освештао мозаик

У недељу по Спасовдану, 20. маја 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије био је предстојатељ евхаристијског сабрања у храму Светог Великомученика Георгија у пљеваљском насељу Гуке.

Саслуживали су парох пљеваљски протојереј-ставрофор Дарко Јовић, настојатељ Светоархангелског манастира у Ђурђевића Тари јеромонах Зосима, и протођакон Никола Перковић. За певницом су појали студенти Православног богословског факултета Свети Василије Острошки Универзитета у Источном Сарајеву.

Након Свете Литургије Епископ је освештао мозаик Светог Георгија Победоносца који краси овај храм, а дар је г. Зорана М. Ђондовића из Пљеваља. Мозаик је дело Бисеније Терепченко, дипломираног академског сликара и магистра мозаика, чији мозаици улепшавају Андрићград у Вишеграду.

У својој беседи Преосвећени Владика је рекао да добра дела која чинимо увек потребују надградњу и усавршавање: -И овај храм треба довршити, а довршиће га ваша доброта и ваша љубав. Један део тог дограђивања и долепшавања овог храма јесте и ова предивна мозаичка икона Светог Великомученика и Победоносца Георгија. Када се људи уморе у чињењу добрих дела, у служењу Богу и роду, у служењу ближњима, онда их Бог опомиње на разне начине да се пробуде и да наставе чинити добра дела. Господ ће и нас према својој љубави према нама подстицати и подсећати на оно што треба да чинимо, да држимо чисту веру исповедања, да добродејствујемо у духу и мудрости Јеванђеља. Наша Црква благодари свима који саобразно чистом исповедању чине и добра дела, ничији труд неће бити ненаграђен од Господа а и ми верне слуге Христове благодаримо са своје стране за све што је добро приложено овом светом храму, за све што је подигнуто у њему за настављење његове изградње, благодаримо уметнику који је осмислио ову свету икону, благодаримо добротвору који је својим трудом на свој начин осмислио ово велико дело и многа друга. Нека све њих Господ награди спасењем.

Заједничарење је настављено на великом црквено-народном сабору а Епископ Атанасије је обишао радове на парохијском дому Српска кућа при овом храму.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку