Епископ Атанасије освештао обновљену манастирску воденицу

На дан Светог Јована Златоустог, 26. новембра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије освештао је манастирску воденицу у порти манастира Милешеве.

Претходно је Епископ Атанасије у Спасовој цркви милешевске обитељи служио Свету архијерејску Литургију. Саслуживали су: архимандрит Леонтије, духовник манастира Милешеве; протојереј-ставрофор Милован Андрић, протојереј-ставрофор Марко Папић, протојереј Игор Ерић, и протођакон Никола Перковић. За певницом је одговарало сестринство манастира.

Учесници Свете Литургије између осталих били су и председник Општине Пријепоље г. Драгољуб Зиндовић; председник СО Пријепоље гђа Стана Марковић и председник Општине Нова Варош г. Радосав Васиљевић.

У беседи је Владика подсетио присутне на житије Светог оца Јована Златоустог, на његове врлине, његово учитељство, подвиг и страдање и на његово настојање да друштво организује на јеванђелским принципима, на науци Господа Исуса Христа, на правди, љубави, једнакости, милосрђу и саосећању.

Преузмите аудио датотеку

Након Свете Литургије Епископ је освештао обновљену манастирску воденицу која је после дужег времена пуштена у рад. Обнову воденице покренули су пријатељи и поклоници манастира Милешеве.

Према подацима из календара „Голуб“ из 1887. године, воденица је подигнута у време обнове манастира, око 1868. године и била је величине 4,00 х 5,00 м. Ту се наводи да је то, у ствари, била кућа за смештај мајстора у току градње, па је накнадно преправљена. Сигурнији извор података добијамо анализом једне старије фотографије воденице и моста. Рекло би се, на основу изгледа, да је конструкција моста карактеристична за неке старе дрвене мостове са тог подручја подигнуте у време кад су у тим крајевима биле аустријске војноинжењерске јединице. У првом плану на фотографији, испред моста види се објекат покривен шиндром у шест шавова са лучним улазним вратима и отвором у крову. Предња видљива фасада улаза је омалтерисана и окречена бело.

Милешевска игуманија мати Аквилина са својим сестринством је припремила трпезу љубави за све присутне.