Епископ Атанасије: Овај живот нам је дат да се што више уткивамо у личност Господа Христа

У осму недељу по Духовима, 7. августа 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, протојереј Игор Балабан из Митрополије црногорско-приморске, јереј Горан Крстић и ђакон Радан Драгутиновић. Милешевске монахиње, педвођене игуманијом Аквилином, својим складним појањем, увеличале су евхаристијско сабрање.

Подсетивши присутне на прочитани одељак из Светог Јеванђеља, Епископ Атанасије је, у пастирској беседи, рекао: – Да се осврнемо још једном на то како Господ наш Исус Христос свега Себе, потпуно Себе, даје нама, на сваки начин, задовољавајући све оно што је нама потребно за живот, у времену и на овом простору, и за живот у вечности у Царству Његовоме.

– Њега је пратило хиљаде људи, жена, деце, и дању и ноћу. Некима је било довољно да га виде из далека, али је срце жудело да се што више примакне. Људи су просто заборављали на своје телесне изнемоглости, на умор, чак су и у пустињу залазили с Њиме. Заборављали су глад и телесне потребе.

– Од Бога примамо и телесне и духовне дарове. Дане живота примамо од Њега. Зато не смеју тећи упразно, неосмишљено. Од Њега примамо и чула. Све треба примити пажљиво, са благодарношћу, и то неговати, сачувати, осмислити, у раду, у труду, у молитви.

– Врхунац Божије поуке коју нам је дао кроз данас прочитано Јеванђеље, у том Божијем давању, је у томе што Он даје Себе целога. Дао је Живот Свој, умревши за нас на Крсту, али, даје Он и Крв и Тело Своје, као Храну, да се тиме хранимо и од тога живимо. Та Света Храна никада не нестаје него увек траје и увек је Животворна, у онима који је примају.

– Што блискије примамо Свето Причешће то Оно више делује у нама. Овај живот нам је дат да се што више уткивамо у Личност Господа Христа, слушајући Његову науку и приближавајући се Њему, рекао је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку