Епископ Атанасије: Пред Црквом Христовом је задатак да очува сродство људи са Богом

Недеља пред Божић – Светих Отаца, свечано и молитвено је прослављена 1. јануара 2023. године, у храму Светог Николаја Српског у Коловрату код Пријепоља где је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио Свету архијерејску Литургију. Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, парох прибојски јереј Милорад Петровић и протођакон Иван Савић.

Поред бројног верног народа и чланова Црквеног одбора храма у Коловрату, у Божанској Литургији је учествовао и Председник општине Пријепоље г. Владимир Бабић.

У току је Божићни пост те су се многи, постом и молитвом приступили Светој Чаши и причестили се Божанским Телом и Крвљу Христовом.

Како смо већ близу најрадоснијег хришћанског празника Божића Преосвећени је, након отпуста, у пастирској беседи, још једном подсетио сабрани верни народ на значај ових дана, у којима се припремамо да на што достојнији начин дочекамо празник Рођења Богомладенца Исуса Христа: – Ми се приближавамо прослављању овога дана на још један посебан начин, тако што се припремамо молитвом и подсећањима, духовно се примичемо Божићу, да дочекамо Сина Божијега Који се рађа у телу. Током овог Божићног поста смо се, на свим нашим богослужењима, а особито кроз она читања недељом, из Јеванђеља, подсећали да велике људе, који су веома заслужни за примање Сина Божијега међу нас, припремали род људски да дочека Сина Божијега, да Он има где доћи. Да се може оправдано рећи да је својима дошао и своји га примише.

– Он је дошао са намером да буде један од нас и да се поново Бог сроди са човеком. Да Он постане потпуно један од нас и да започне нови почетак међу људима, живот на нови начин. Јер ми смо, кроз историју, живели једним болесним животом, неуспешним, промашеним, огреховљеним, затрованим смрћу.

– Живот је затрован грехом. Много се говори о вирусима разних болести, а највећи вирус јесте вирус греха. Најсудбоноснији, најсмртоноснији, најразорнији вирус који постоји јесте вирус греха. Он је толико моћан и разоран да је увео смрт у људску природу. Човеку није намењена смрт, није у плану Божијем смрт. Смрт је дошла са тим вирусом греховним, који је тенденција отпадања од Бога. Удаљавање и отпадање од Бога, то је грех. И зато ми данас помињемо имена оних људи који су спречавали то удаљавање и отпадање, који су сачували ту богољубивост, тежњу ка Богу, веру у Бога.

– Цркви Христовој остављен је задатак да очува сродство са Богом. Да га очувамо животом у Богу. Син Божији постаје човек, рађа се као човек, да би се људски род сродио са Богом и да бисмо ми били деца Божија.

– Пред Црквом Христовом је тај задатак да очува сродство људи са Богом, да се оно увек обнавља у начину живота, а ако се у томе успева онда ће бити и у врлинама, у здрављу, у благостању и срећи.

– Ослобођење од греха то је и наш задатак, јер желимо да живимо, а грех је извор смрти, односно смртни начин живота. То је греховност, то је грех. И од тога управо долази да нас ослободи Син Божији, који се рађа као један од нас, у нашем телу, у нашој природи, и са Њим треба да почнемо нови почетак, рекао је Епископ Атанасије.

На крају Божанске Литургије најмлађима су подељени пригодни поклони које су припремили чланови Црквеног одбора са старешином храма, јерејем Небојшом Јовановићем.

Владика је са председником Црквеног одбора г. Браном Петрићем и старешином храма, после свете службе обишао парохијски дом и радове који се још увек изводе. Преосвећени је изразио своје задовољство динамиком радова и похвалио чланове Одбора и старешину храма за њихов труд.

Јереј Небојша је са Црквеним одбором приредио и трпезу љубави за сабрани народ.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку