Епископ Атанасије: Пуна слика живота је богатити се Богом

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у недељу 3. децембра 2023. године Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу. Саслуживали су протојереј Бранислав Стојановић, протонамесник Владо Лазић и протођакон Иван Савић. Црквени хор Свети краљ Владислав при Саборном храму, одговарао је на прозбе и јектеније. 

Верни народ пријепољског краја у великом броју узео је учешће у Божанској Литургији и причестио се Светим Телом и Крвљу Господа нашега Исуса Христа.

Владика је у пастирском слову указао на дарове које добијамо учешћем у богослужењу: – Највећа непосредна корист од читања Светога Јеванђеља јесте задобијање праве, здраве перспективе живота, правога виђења живота, или поправљање искривљене перспективе, или допуњавање перспективе живота ако имамо крњу перспективу, крње, фалично, виђење, са недостацима. Јеванђеље даје право виђење. И зато што даје право виђење оспособљава онда човека да осмисли свој живот. Да живот буде испуњен и човек са њим задовољан и радостан. Данас смо управо слушали такву реч од Господа нашега која нам даје праву слику живота и усмерава човека да живи исправно.

Преосвећени је укратко подсетио на данас прочитани одељак из Светог Писма, па потом појаснио последице недовољног поимања живота: – Колико је само фалична перспектива живота коју је имао богаташ из приче данас прочитане. Тај човек није био свестан ни колико живот траје, ни које су вредности живота најбитније, ни ко сачињава животно окружење. Он је био свестан само себе, и то не ни потпуног свог бића него само оне земаљске равни, тела и телеснога. У свести његовој није било ни Бога ни људи.

– Главни грех овог човека о коме је било речи у данас прочитаном одељку из Јеванђеља јесте у томе што је он био задовољан са оним што пропада, што пролази. И што није знао да је то дато не само за њега него и за браћу његову. Добра која нам Бог даје дата су нама али су заједничка, дата су нам као средство за чињење добра, за служење другима.

– Цела ова наука, цео овај одељак из Светог Писма завршава се речима Господњим: Иштите најпре Царства Небескога, а остало, биће вам додато. Господ каже да постоји Царство небеско, и за њега се треба трудити. Наша животна линија није од рођења па до испраћаја на гробље. Наша животна линија је од рођења па до вечности, и кроз сву вечност у Царству Небеском. Таква је концепција људског живота од Бога дата. На ту перспективу живота подсећа нас данас Господ овим одељком из Јеванђеља, који смо читали.

– Сваки онај који се не богати Богом треба да буде свестан да је то крња слика живота. Пуна слика живота је богатити се Богом, а то значи Царством Његовим Небеским, Животом који је вечан, Животом који Он даје.

– Данас смо читали и речи Христове: Ја хоћу да имају Живот, Ја дођох да имају Живот, и да га имају у изобиљу. То је смисао Његовог доласка и Његовог трајног заједништва са нама. Богатити се Богом значи и потпуно се уклопити у Његов промисао и бити у сагласности са Његовом вољом, Његовим планом живота.

– Крња слика живота је извор сваког зла. Кад је човек сав усмерен на земаљска добра тада људи не воле једни друге. Отимају се о та земаљска добра. А када би се богатили Богом, када би били свесни целе перспективе живота и Царства Небескога, па се за њега борили, онда не бисмо били непријатељи једни другима и тако грамзиви. Човек са крњом сликом живота жели да напуни своје житнице, спреман је да отима од других људи да би његове житнице биле што више напуњене. Нису ли због тога ратови? Отимање тих ресурса са других простора планете, то покреће људе једне против других.

– Када бисмо све сматрали за своје браћу и сестре, били свесни Бога, и били свесни да су други људи деца Божија и браћа наша, и да треба да живимо у Вечности као Црква, као Божија Заједница, када бисмо имали здраву перспективу живота, здраву слику живота, онда би нестало ратова и непријатељстава, појаснио је Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије свештеничко братство Саборног храма Светог Василија Острошког припремило је у сали парохијског дома трпезу љубави за све присутне.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку