Епископ Атанасије служио Свету архијерејску Литургију у манастиру Милешеви

Седме недеље по Духовима, 31. јула 2022. године, када се Српска Православна Црква молитвено подсећа на Свете Оце првих шест Васељенских Сабора, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету Архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве.

Саслуживали су сабрат манастира Острог протосинђел Илија, главни војни свештеник Војске Србије протојереј потпуковник Слађан Влајић, протојереј Никола Перковић, сабрат Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици из Митрополије црногорско-приморске, јереј Велимир Бугарин и протођакон Иван Савић.

На прозбе и јектеније одговарао је хор Свети апостол и јеванђелист Марко Саборног храма Христовог Васкрсења из Подгорице.

У пастирској беседи Епископ Атанасије је између осталог рекао: – Пошто смо учествовали за Божанском Трпезом позивам вас да се поново подсетимо на велику милост Божију и да се потрудимо да сагледамо ширину дела Христовога. Господ Христос нас све позива у Царство Своје. Он жели да Царство Небеско попуни, и све призива да би га испунио.

Преосвећени је потом укратко подсетио и указао на детаље из данас прочитаног Јеванђеља, и наставио: – Господ наш жели да свима проповеда. Он је дошао у име Оца Свога Небескога, послан од Њега, да Њега обзнани Васељени да је Он Отац наш, свих нас, и да нас није заборавио, да жели да нас поново призове Себи.

– Зашто је неопходно да имамо сећање на Свете Оце, који брину о нама, о нашем веровању, да буде чисто? Зато што су се појављивали многи лажни самозвани учитељи, дивље растиње у башти Божијој, у Цркви. А Свети Оци, који су увек били у заједници са Господом нашим, јасно су видели шта је шта, и увек су нам били добар путоказ у свему.

– Они који погрешно уче, погрешно верују, они који заводе народ, они уводе у духовно слепило. Сви који су одступили од Господа Христа су слепи, они који нису способни Њега прихватити су такође духовни слепци, па је зато неопходно имати то сећање на Свете Оце. Све то заједно говори колика је брига Господа Христа о свима нама, о нашем спасењу, истакао је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку