Епископ Атанасије: Свети Јован се сукобио са злим поретком света

На велики празник Усековања главе Светог Јована Крститеља, у понедељак 11. септембра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Николаја у Прибојској Бањи. Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, настојатељ манастира Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља игуман Петар и протођакон Иван Савић.

У пастирској беседи Владика је истакао: – Сва наша хришћанска наука може се сажети у једну реч – љубав. Кад бисмо тај појам потпуно разумели, у свим димензијама, не би требале никакве друге књиге. Бог је љубав. Није то речено у поезији већ то искусни људи говоре. Они који су доживели љубав кажу: Бог је љубав.

– Свети Јован је волео Бога и све што је од Бога. Од Бога су и Његови закони. Ако би неко пажљиво читао Свето Јеванђеље, и оно што је Господ Христос урадио у своје време, оно што је приредио Отац Небески, не би могао одолети љубави Божијој, морао би заволети Бога. Ако би неко у смирењу посматрао шта чини Бог, морао би волети Бога. – У својој бризи за род људски, за своју творевину, Отац Небески шаље и свог Сина да нас научи, да нас руководи, да нас предводи и да пострада за нас. Ко не би узвратио на такву љубав љубављу? Једино неко ко је затрован, ко је оболео, он не може, неко потпуно зао.

– Свети Јован се сукобио са злим поретком света. Он зна ко је Бог и ту је да Бога заступа. Он је пострадао из љубави према Њему. Како је показао ту љубав? Љубећи оно што Бог љуби, љубећи планове Божије. Бог има своју замисао о свету, да овај свет одржи у хармонији и да га спасе, и зато му је дао законе. Бог је усадио своје законе у свест целог човечанства.

– Бог жели да овај свет живи складно. Да један народ не мрзи други народ, да нема ратова, да буде мир и хармонија. Ако бисмо се држали те Божије намере у овом свету не би било ратова.

– Позив данашњег празника јесте да сагледавамо ту силу која се зове љубав, шта значи волети, љубити, како се љубав испољава. Наша љубав се огледа и у чињењу добрих дела, у активностима. Не само у подношењу патњи, у страдању, него и у способности родитеља да се жртвује за своју децу, да поднесе труд, рад, као наши стари у древним временима.

– Ми који смо се данас обратили Светом Јовану Крститељу тражимо од њега да нам дâ моћи да испунимо, нарочито, његову заповест о покајању, о поправци. Покајте се, рече Свети Јован, јер се приближило Царство Небеско. Покајте се, обратите се са пута погрешног, слабог, промашеног, кривог, и прихватите шансу која долази од Господа, другу могућност да будео са Богом, у Цркви Његовој, да се одазовемо на Његов позив, беседио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку