Епископ Атанасије: Треба да се трудимо да се Богу приближимо

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у недељу, 28. јануара 2024. године, Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј-ставрофор Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Монашко сестринство манастира Милешеве, са игуманијом Аквилином, одговарало је на прозбе и јектеније.

Тумачећи прочитани одељак из Светог Писма Преосвећени Епископ Атанасије је, између осталог, рекао: – Господ нас подсећа да треба сав свој живот да усмеримо на то да се што више Њему приближимо, да слушамо шта нам Он говори, да гледамо шта Он чини и да испунимо заповести Његове, па да гледајући шта Он чини да се угледамо на Њега.

– Њему су многи прилазили, из разних разлога. Неки су прилазили да би се научили од Њега, неки су прилазили да би се исцелили, излечили, од својих болести, али, неки су прилазили к Њему и из зависти, из мржње, са циљем да га саплету, да га збуне, да га исмеју. Неки су прилазили и да Га испљују. Неки су у својој наивности мислили да могу да га надмудре, да га надиђу у знању. А Господ наш је све провидео. Он није због оних који су му прилазили из нечасних разлога окретао главу од оних којима је био потребан. Није због оних лукаваца отклањао се од чистих душа, од невиних и безазлених, од оних којима је заиста требала помоћ.

– Заповести Божије су дате ради вишега циља, нису оне саме себи коначни циљ. Оне јесу потребне, али то је само један део пута, то није цео пут. Треба љубити Господа, треба волети ближње, треба заповести Божије чинити из љубави према Богу и према ближњем. Треба се трудити да будемо што ближи Богу, да Њему будемо блиски.

– Треба да се трудимо да се Богу приближимо, да чујемо шта Он каже, да читамо оно што Он говори, и да гледамо како Он предузима кораке живота, како Он корача кроз живот, како се Он опходи са овом стварношћу, са људима, са светом. Господ Христос је наш Учитељ. Од Њега треба да учимо, Њега да гледамо, да се на Њега угледамо и од Њега да се не одвајамо, поучио је Епископ Атанасије сабрани верни народ.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку