Епископ Атанасије: У Богојављењу смо добили све

У недељу 19. јануара 2020. године, на велики хришћански Празник Богојављења, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије богослужио је о храмовној слави у Светобогојављенској обитељи код Бродарева, названој Давидовица по њеном оснивачу монаху Давиду, сину Вукана Немањића.

Епископу су саслуживали архимандрит Нектарије, парох пријепољски протонамесник Владо Лазић и протођакон Никола Перковић.

Како то увек и бива о храмовној слави велики број верника, поштовалаца ове древне немањићке светиње сабрао се око Часне трпезе да са својим Епископом и свештеницима узнесе молитве и благодарност Богу, даваоцу свих добара. Након заамвоне молитве пререзан је славски колач и освештано славско жито, а затим је након трократног опхода око храма извршено велико Богојављенско водоосвећење.

Благодарећи Богу на добрима која нам дарује Преосвећени Епископ Атанасије се осврнуо на значај и значење Празника: – Богојављење је извор светлости, радости, извор знања, богопознања. Богојављење је извор снаге, силе, живота. Богојављење је отварање будућности, отварање вечности. У Богојављењу смо добили све, и кроз Богојављење све што је добро траје.

– Ако би смо сажимали шта се све догодило на Богојављење, у најкраћем би се могло рећи: на Богојављење постали смо јачи од болести, јачи од незнања, јачи од ђавола. На Богојављење смо ослобођени од греха, јер Господ наш, крштавајући се у Јордану, крштавао се за нас, Њему не треба очишћење, Он се крштава у води а наше грехе спира. Постајемо слободни од греха, ми који у Христа верујемо, који Христа прихватамо и који се крштавамо у Њега, облачимо се у Њега, у Његову чистоту, поручио је Епископ Атанасије присутнима након великог освећења воде у манастиру Давидовица, на Богојављење.

У манастирској гостопримници је затим приређена славска трпеза на којој су се сви присутни послужили земаљским добрима која су припремили кумови овогодишњег славља, породица Матовић из Косатице код Пријепоља, а која нам Господ дарује.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку