Фестивал у част милешевског јубилеја

У суботу, 20. октобра 2018. године, у прибојском Дому културе одржан је шести по реду Фестивал хорске музике. Овогодишње саборовање хорова у Епархији милешевској уприличено је у част два јубилеја: стогодишњице Великог рата и осамстогодишњице манастира Милешеве. Оснивач фестивала је Црквена општина Прибој, покровитељ Општина Прибој, док су медијски покровитељи Телевизија Прибој и Радио Милешева.

Пред прибојском публиком наступили су црквени хор Свети Апостол и Јеванђелист Марко при Саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици, Певачко друштво Златиборска вила из Ужица, градски хор Ива Вокалис из Ивањице, црквени хор Свети краљ Владислав из Пријепоља, и црквено-градски хор Свети кнез Лазар из Прибоја, изводећи духовне и световне композиције домаћих и страних аутора. Овом јединственом догађају на простору Златиборског округа присуствовали су председник општине Прибој г. Лазар Рвовић, директор Дома културе Пиво Караматијевић гђа Борка Пузовић, представници културног и јавног живота Прибоја, и други.

На самом почетку фестивал је благословио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије рекавши да ми обележавамо оне јубилеје који су најзначајнији за наш ход кроз историју и живот, прослављамо оне који су нас тим путем успешно водили са одређеним циљем, да бисмо ми успешно наставили наш ход у будућност: – У свим борбама најбитније је да препознамо праве вође који нас воде правим путем. То прво, ради оријентације, а друго да их добро следимо. Није неопходно да будемо први, али обавезно да правог првог верно следимо. Нама је лако, на нашу срећу, препознати ко су прави вођи зато што они најјаче светле. Знамо ко су. Поменут је вечерас и Гаврило Принцип, али није најзначајнији Гаврило Принцип. Много су значајнији они који су нас успешно провели кроз она искушења која су задесила српски народ током Првог светског рата и који су нас учинили победницима. Много је оних који себе желе да учине менторима нације, често се појављују у медијима. Прави ментор нације, духовни ментор нације српске јесте Свети Сава. Са њим су сви прави, искрени следбеници, и њих је за ових осам векова велики број. Свих њих се сећамо и свима благодаримо.

На крају Фестивала, Епископ Атанасије уручио је архипастирске грамате Општини Прибој, Црквеној општини Прибој, Дому културе и хоровима за посведочену љубав према манастиру Милешеви у оквиру обележавања осамстогодишњег јубилеја ове светиње, којем је био посвећен и овогодишњи Фестивал хорске музике.

Обраћање Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку