Христос нам нуди вечни живот и заједништво са свима светима

Манастир Свете Тројице у Дубници код Нове Вароши у четвртак 26. дeцембра 2019. године прославио је ктиторску славу Светог Гаврила Рајића, Патријарха српског. Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију уз саслужење старешине Светотројичког храма у Новој Вароши протојереја-ставрофора Радмила Јањића, настојатеља Светоуспењске обитељи у Сељанима код Пријепоља јеромонаха Петра и протођакона Николе Перковића.

Честитајући ктиторску славу ове древне обитељи настојатељу манастира Дубница архимандриту Теофилу, његовој братији, куму данашње славе и свима присутнима Епископ Атанасије је рекао: – Нека је срећна данашња слава. Да славимо целога свога живота Господа. А Господ ће нам узвраћати својим даровима. Ми се подсећамо на Светог свештеномученика Гаврила, како је он Богу послужио, како му је био веран, како је он ценио ту слободу у Господу. Слободу праведног исповедања. И био храбар у томе. Живео честито, у врлини и побожности. И како је био предан у љубави своме роду. Верно служио ближњима на своме месту пастира. И због те службе био оптужен од поробљивача и убијен.

– Христос има шта да понуди за вечност. Вечни живот, вечно благо, вечно блаженство, а и заједништво са свима светима. Они који се удостоје небеског царства, оно што је најдрагоценије у томе, јесте заједничарење, заједнички живот са Богом и светима Његовима. Бити у тој заједници то је блаженство. У заједници честитих људи.

– Господ све храни својом речју, својом науком, која почиње са: Блажени сте. Пазите, Његова наука, Његове речи, дају блаженство, радост. Само Господ има ту моћ да уведе у блажени живот и да то блаженство даје. Зато ћемо увек славити Господа, јединога животодавца. И да будемо спремни све поднети што је на путу Господњем. А лако ћемо то подносити јер је Господ са нама. Иако је пут којим нас Господ води тесан, он је прокрчен. Господ га је прокрчио и Он тим путем води. Тим путем су прошли и многи из нашега рода, славимо их данас, гледамо у њих, молимо им се да нас придрже и да нас крепко тим путем воде, упутио је Епископ Атанасије присутне.

Након Божанске Литургије пререзан је славски колач и освећено славско жито које је припремио домаћин данашње славе, г. Драгоје са својом породицом. Након тога сви су се заједно послужили за заједничком трпезом у манастирској трпезарији благодарећи Богу на даровима које нам дарује.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку