Христовим распећем Крст постаје симбол вечне победе

У недељу прву по Педесетници, 23. јуна 2019. године,  у засеоку Соколова села Бистрице код Нове Вароши Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије освештао је новопостављени крст на месту на коме су се мештани у ранијим временима окупљали о заветини и где су читане молитве за благостање, напредак и здравље свих.

Желећи да утврде своју дугу традицију молитвеног окупљања на овом месту, мештани засеока Соколова су заједничким снагама, по благослову Епископа Атанасија, подигли величанствено крсно знамење како би тиме оставили видљив траг и знак места које је кроз дуги низ година за њих било свето место.

Након чина освећења крсног знамења, Епископ Атанасије је, видно обрадован овим гестом мештана, похвалио њихов труд и жељу да ово место трајно обележе за своје потомке:  – Данас сте обрадовали Бога и обрадовали сте Његове угоднике. А они се могу обрадовати само нашим добрим делима. Ви сте данас учинили једно добро дело.  И то такво дело које остаје за сва времена – овај Крст. И где год угледамо Крст Христов одмах се подсећамо на Њега, Господа Христа који је на њему распет. Христовим распећем Крст је постао неуништив, симбол победе.

– Ово величанствено крсно знамење које сте ви данас овде утемељили показује вашу љубав према Богу и доказује да нисте заборавили своје претке који су се на овом месту увек окупљали, нисте заборавили за шта су они живели и умирали, нисте заборавили да вреди за то се жртвовати. Овај Крст ће бити подсетник свима. Сви ће рећи: Оно је знак победе, оно је израз љубави оних сељана који онде живе. И то ће бити подстрек и другима да тако чине. А ово место постаје место слоге, знак слоге. И нека та слога и даље буде ваша особина, коју ће други видети и препознавати. Ви сте доказали да вас време није поцепало и отуђило. Овим крстом ви потврђујете жељу да трајете, да остајете на овим просторима, сложни, под Крстом Христовим, појаснио је Преосвећени Епископ Атанасије.

Мештани су ово крсно знамење посветили својим прецима који су живели и страдали у ранијим временима на овим просторима “за Крст Часни и слободу златну” како се одувек говорило у овом часном, слободарском, хришћанском народу. Остављајући ово крсно знамење својим потомцима они потврђују свој континуитет, своје трајање, свој хришћански идентитет кроз векове.

Крст је челичне конструкције и подигнут је добровољним прилозима мештана засеока Соколова у Бистрици и њихових комшија из Мокреча у Дражевићима. Висок је 6,3 метара и јединствен је по свом изгледу и димензијама у нововарошком крају.

Након освећења Крста приређено је послужење – трпеза љубави за све присутне, уз пријатељско дружење и разговор.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку