Исповест свештеника Епархије милешевске

У суботу 20. априла 2024. свештеници Епархије милешевске сабрали су се у манастир Светог Николаја у Прибојској Бањи ради Свете тајне исповести. По благослову Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија исповест је обавио настојатељ манастира Пива у Епархији будимљанско-никшићкој јеромонах Јефтимије.

Тим поводом, Епископ Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију, док су саслуживали настојатељ манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи игуман Петар, настојатељ манастира Свете Тројице у Пљевљима игуман Зосима, архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, секретар Епархије милешевске протојереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић.

Честитајући присутнима на данашњем животном постигнућу, учешћу у Божанској Литургији, Епископ Атанасије је у пастирској беседи, између осталог, рекао: – Црква Христова, слушајући речи Христове, да будемо светлост свету и со земљи, води рачуна о томе да со не обљутави и да се светлост не помрачи. Црква Христова, која има у задатку да оздрави цео свет, да приведе у здраво стање, води пре свега рачуна о себи, да она не обљутави, да се она не помрачи, да њени унутарњи простори буду сачувани у здравом стању, тако да може да светли свету.

– Ова Света Тајна, ова шанса, даје нам се као добра прилика. Али, колико ћемо имати користи од ове шансе зависи од нас, од тога колико се искрено отворимо Господу своме и откријемо ране своје душе Њему, и себе Њему поверимо, колико дозволимо Њему да дејствује у нама. Да очисти прљавштину душе, да исцели њене ране. Бог нам даје прилику, као оном одузетом, као свима онима болеснима, описаним у Јеванђељу, који су се Њему примакли и добили благодат исцељења.

– Таква шанса даје се и нама у Светој Тајни Исповести. Верујем да смо искористили ову прилику. Од данас, ма колико то трајало, постали смо јачи, здравији и светлији. Ако неко није искористио ову прилику, или је недовољно искористио, жалићемо због тога и сви заједно ћемо се молити за њега, да се више Богу отвори, и своје срце и своју душу, а свој ум пре свега.

– Овим што смо приступили Светој Тајни Исповести и забадава примили од Бога милост, не завршавамо преиспитивање себе и довођење себе и даље у боље стање. Циљ нам је и жеља да себе увек доводимо у боље стање. Наставићемо Божијом милошћу, рекао је Епископ Атанасије.

Након исповести, Божанске Литургије и причешћа, приређена је и заједничка трпеза љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку