Крст је укорењен у почецима историје човечанства

У петак 27. септембра 2019. године, када наша Света Православна Црква прославља празник Воздвижење Часног Крста – Крстовдан, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Милешеви. Саслуживали су духовник манастира архимандрит Леонтије и протођакон Никола Перковић.

Диван дан, велики празник и немањићка светиња окупили су већи број верних под окриље ове наше светиње жељних сусрета са Богом. И сви заједно, предвођени својим Епископом, узнели су молитву и изразили благодарност Богу за дарове које нам дарује, за силу коју нам је оставио кроз Животворни Крст свој.

Честитајући присутнима Епископ Атанасије је подсетио на суштину прослављања данашњег празника: – Три су основна догађаја везана за данашњи празник, односно везана за Крст Господњи. Први догађај је само ношење Крста од стране Господа и Његово распеће на томе Крсту на Голготи. Други догађај је проналажење оног Крста на коме је Господ распет. И трећи догађај је враћање тога Крста из Персије хришћанима у Јерусалим.

– Празновање Крста траје до дана данашњег. Он је укорењен у почецима историје човечанства а свој врхунац је добио распећем Господа на њему. Ми хришћани Крст поштујемо, стављамо га у своја срца, своје душе, носимо га у руци, на своме телу, Крст је најдрагоценије што имамо у историји, што имамо међу нама, у нашем уму, у нашем срцу. Крст Господњи, Часни, Животворни.

– Крст Христов представља нам, оприсутњује нам, Њега, Христа. Крст је Христов пут, пут живота који нам је Он показао, пут који је Он пропутио и којим нас води. Тај пут је пут љубави, подвига љубави, жртвене љубави, љубави која нам показује како је Господ предао себе за нас, беседио је Епископ Атанасије присутнима.

Сви који су се постом и молитвом, узорним животом и љубављу Христовом спремали за сједињење са Господом причестили су се Животворним Телом и Крвљу Његовом и постали једно са Њим.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку