Крстоношење је врлина којој нас уче Христови мученици

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у храму Вазнесења Господњег манастира Милешеве Свету Архијерејску Литургију, у четвртак 11. јула 2019. године у спомен на Свете мученике дабробосанске и милешевске.

Саслуживали су духовник манастира Милешеве архимандрит Леонтије, парох коловратски протојереј-ставрофор Богдан Кувеља, парох коловратски јереј Небојша Јовановић, свештеник Румунске Православне Цркве Флорин Григорешћу и протођакон Никола Перковић.

Говорећи о начинима сведочења Господа Исуса Христа овде на земљи међу људима, Епископ Атанасије је указао на његове свете мученике:  – Христос је посведочен од Његових ученика на сваком делу земаљске кугле. Они који га сведоче најсилније зову се мученици. Христа сведочимо целим својим животом ако смо прави Његови ученици, али они који Га најсилније сведоче они и свој живот приносе за Њега. Они тиме сведоче да су себе у потпуности, без остатка, предали Богу.  Људи на земљи најчешће живе неким расутим, делимичним животом. Нешто Богу, нешто земљи а највише себи. Бити потпуни хришћанин може само онај који има најјачу веру, наду и љубав, ове три врхунске врлине које сажимају све друге врлине у себе.

– Из љубави према онима чији спомен данас славимо, помињемо их и дружимо се са њима нашим умом и нашим срцем, узносимо им благодарност, али такође и учимо од њих. А то је најтежа лекција како се живи хришћански у овом и оваквом свету. Крстоношење је врлина која захтева и знање и умеће. Мученици које данас прослављамо нас уче како се носи Крст. Ако погледамо на Христа и његове мученике видећемо да су они Крст носили не ропћући на оне од којих су страдали већ са љубављу, испуњени сажаљењем према онима који им зло чине и молећи се Богу за њих да Господ и њих ослободи од тог корпуса греха и зла, изложио је присутнима своју поуку Епископ Атанасије.

У славу Божју и у част Светих мученика дабробосанских и милешевских, Епископ Атанасије је пререзао славски колач и осветио славско жито које су припремиле милешевске сестре са својом игуманијом мати Аквилином.

У посети манастиру Милешеви била је и група православних поклоника из Молдавије, предвођена свештеником Флорином из парохије Бунешт у близини места Јаши у коме почивају мошти Преподобне мати Параскеве – Петке. Они су кренули у поклонички обилазак светиња Српске Православне Цркве у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини. Њихова радост је увећана чашћу и благословом од Бога да присуствују Светој Архијерејској Литургији у милешевској обитељи на дан када се прослављају свети милешевски мученици.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку