Крстопоклона недеља у Новој Вароши

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у трећу недељу Великог поста- Крстопоклону, 19. марта 2023. године, Свету архијерејску Литургију у храму Свете Тројице у Новој Вароши. Саслуживали су архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић, протојереј Мирослав Михајиловић и протођакон Иван Савић.

Верни народ, а међу њима велики број деце, који су се постом и молитвом припремали за сједињење са Господом Христом, приступио је и причестио се Светим Животворним Телом и Крвљу Господњом.

У прастирској беседи, на крају Божанске Литургије, Преосвећени је, између осталог, рекао: – Изнели смо Крст на средину храма, и тиме показујемо да на овоме путу не стајемо него пут настављамо. Настављамо да идемо за Христом и не престајемо да се боримо на томе путу.

– Знамо да Он не воли грех, не воли слабости. Он слабости исцељује а од греха ослобађа, и тражи да не посустајемо и да не грешимо. Чули смо оно што је рекао Господ: Ко хоће за мном да иде нека се одрекне себе, узме Крст свој и за мном иде. Али, да иде постојано, да иде сигурно и сабрано. И Он нас охрабрује да онда када идемо за Њиме имаћемо живот. Да се не бојимо да када са Њиме идемо да ћемо изгубити, него, ако смо без Њега онда смо губитници. Да бисмо се охрабрили у томе што нам Он говори и што нам обећава, што нам даје, ми се подсећамо данас на Његов Крст, на Његов Пут и Његова Страдања, да запамтимо сваки детаљ који је забележио Јеванђелист.

– Он, невин, страдао је од јеврејских првака, врховних учитеља и вођа, пострадао од поретка римске власти, римске империје. Све је поднео, ушавши и у гроб, и васкрсао из мртвих, и показао се Васкрсли из мртвих, и зове нас да слободно идемо овим путем, са Њиме, да се не плашимо живети љубављу, као Он, живети праведно.

– Ето, две ствари су у нашој мисли, нарочито данас, да је неминовно ићи путем страдања, и да се може тим путем, ако идемо за Христом а не мимо Христа, ући у живот вечни. То је према Христовом обећању, а ми му верујемо. Верујемо Ономе који је тај Крст носио на Голготу, на њему био распет и после распећа устао из гроба, истакао је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку