Ктиторска слава манастира Бања код Прибоја

У недељу 24. новембра 2019. године, на дан када наша Света Православна Црква прославља и молитвено се сећа на Светог Стефана Дечанског, краља српског, манастир Светог оца Николаја у Бањи Прибојској прославио је своју ктиторску славу.

Божанском Литургијом предстојао је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење десет свештеника, свештеномонаха и свештенођакона из неколико Епархија наше помесне Цркве. У току Божанске Литургије Преосвећени Епископ Атанасије је рукоположио ђакона Горана Крстића у чин јереја чиме је Епархија милешевска добила још једног свештеноделатеља у винограду Господњем.

Светој Божјој служби су, поред осталих, молитвено присуствовали и председник општине Прибој г. Лазар Рвовић и народни посланик у Скупштини Републике Србије г. Крсто Јањушевић.

Епископ Атанасије је у својој беседи најпре указао како су светитељи Божији они на које требамо да се у свему угледамо: – Само сећање на Светог Стефана Дечанског и на његов живот, је празнични догађај. Светитељи Божији су духовни богаташи. Они имају шта показати и Богу и људима, имају шта дати. Код Светог Стефана имамо видети сваку врлину јеванђелску, пре свих љубав према Богу али и према људима. И можемо видети да је код Светог Стефана све блиско Богу и чудотворно.

Преосвећени је затим укратко изложио величанствени и мукотрпни животни пут Светог Краља и након тога свима присутнима честитао овај велики и дивни празник Цркве Христове.

Новорукоположеном свештенослужитељу Горану је најпре пожелео добро служење у Цркви Христовој: – Ако бисмо сажето говорили шта то значи, од чега зависи добро служење у Цркви Христовој, онда бисмо рекли да се држи оног основног, а то је да увек има свест да припада Господу Христу и Христовој Цркви, заједници Божијој. Даље, потребно је да зна правац свог живљења и делања. Тај правац је да буде сарадник Светим апостолима и светитељима, да буде на путу спасења, сам да се спасава живећи у Христу и науци његовој и друге да спасава проповедајући Христа и науку Његову и служећи Њему у Божанским тајнама, да свега себе преда на служење Христу и заједници Његовој. Сви они који су били свесни тога постали су светитељи Божији, свети угодници Божији, свети мученици многи, указао је Епископ Атанасије јереју Горану али и свима осталима.

Након Свете Литургије пререзан је славски колач и освећено славско жито а затим су сви саборно, предвођени својим Епископом, прешли у трпезарију где су се у слози, миру и љубави, након што су душе нахранили са Небеске трпезе, послужили и храном потребном телу, коју је приредио настојатељ манастира Светог Николаја, архимандрит Теофило са својим монашким братством.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку