Купићу воденицу и вратити је цркви

Читаоца “Вести” из Аустрије дирнула прича о пљачки српских светиња у Пљевљима

Верни читалац “Вести” из Беча Зоран Ђондовић, подстакнут текстом “Пљачка СПЦ већ почела”, одлучио је да покуша да откупи воденицу у поседу манастира СПЦ Свете Тројице у Пљевљима, ако суд не спречи њену продају за коју је гласала већина у општинском парламенту састављена од владајуће ДПС, СДП и Бошњачке странке.

Ту одлуку је прогурало 17 одборника дајући дозволу за продају мотела Водице, укључујући и воденицу стару пет векова, која је у власништву СПЦ.

Црквени одбор у Пљевљима најавио је да ће Црква заштитити своју имовину, јер власничка документа која се налазе у архиви манастира сведоче јасан континуитет црквене имовине током протеклих векова до данашњих дана.

Бечки бизнисмен родом из Пљеваља Зоран Ђондовић је истакао да жели да покрене акцију за откуп воденице, и да је купи колико год да кошта, те да је врати СПЦ.

– Видим из чланка у “Вестима” да је ситуација у повоју и да предстоји још утврђивање имовинско-правних односа. Хоћу да као појединац помогнем у решавању овог питања, откупим је и вратим у власништво СПЦ – рекао је Ђондовић.

Он је поручио да жели искрено да помогне да се та воденица очува и задржи у оквирима СПЦ.

– Не желим да дам икоме право да више дира у оно што је тапија СПЦ. Хоћу да учествујем као такмац у лицитацији за ову некретнину. Мени лично та воденица не треба, али желим да је сачувамо под окриљем СПЦ. Уколико не будем могао сам финансијски да изнесем покренућу акцију и позвати људе да ми помогну, а сигуран сам да ћемо успети, јер мене сви знају као часну особу са истинским намерама – поручује Ђондовић.

Са дедом носио жито

Зоран Ђондовић не крије и да је емотивно везан за ту воденицу.

– Некада давно сам са дедом носио жито тамо – каже он.

Наш саговорник истиче да није желио публицитет, али да мора да укаже на питање воденице у Пљевљима, где му живе родитељи, које ће посетити током лета.

З. Мирковић, “Вести”