Литургија Пређеосвећених Часних Дарова у манастиру Милешеви

Прве среде Великог поста, 20. марта 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Литургију Пређеосвећених Часних Дарова у параклису Свете Касијане манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј-ставрофор Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Милешевске монахиње, са игуманијом Аквилином, одговарале су на прозбе и јектеније.

У пастирској беседи Преосвећени Епископ Атанасије је, између осталог, рекао: – Иако живимо у једном, такорећи, углу Васељене ми смо дио Васељенске Цркве Божије и вечне. Тако да доживљавамо све оно што се догађа, и што се догађало, у Васељенској Цркви Божијој.

– Наш духовни поглед, поглед нашег срца, усмерен је ка оним областима које данас највише страдају, а на шта нас позива календар наше Свете Цркве. Црква пролази кроз разне своје периоде живота. Имају времена кад се гради, гради се стално спасење вечно, али наше очи некада више виде то што се гради а некада више оно друго, разарање. Тако да имамо у Цркви, у Васељени, у свету, и грађење и рушење.

– Тужно је сећање да баш они простори, на које нас подсећају данас прослављани Мученици Херсонски, бивају разарани смртоносним оружјем. Црква неће одустајати од градње, изграђивања. Црква живи Христом и Христос је Вечна Храна и на овом свету и на ономе.

– Видимо да се природа улепшава, дрвеће се заодева цватом, разних боја. Тако и ми, хранећи се Христом, настојимо, дужност нам је, потреба нам је, да се заодевамо врлином, сваком врлином и побожношћу, истакао је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку