Литургијско сабрање у Џурову у част Светог Јована Крститеља

Мештани села Џурова надомак Пријепоља сабрали су се код свог храма у понедељак 7. јуна 2021. године да прославе храмовну славу, у част Светог Јована Крститеља и у спомен на треће обретење његове главе.

Литургијским сабрањем предстојао је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење настојатеља Светоуспењског манастира из Сељана код Пријепоља игумана Петра и протођакона Ивана Савића.

Након заамвоне молитве освештано је славско жито и преломљен славски колач који је припремио г. Сретен Пузовић са својом бројном породицом.

Поздрављајући све присутне Преосвећени Епископ Атанасије је рекао: – Ми се увек поздрављамо овим победним поздравом: Христос Васкрсе из мртвих! Нема јачег поздрава. Господ наш је васкрсао из мртвих, Он је победио смрт уставши из гроба, и дарујући онима који верују у Њега и који следе Њему ту своју силу устајања и дар Живота. Ето, тим поздравом ми се поздрављамо зато што имамо то са собом. Ми који верујемо у Господа Христа имамо Живот Његов, учествујемо у Његовом Животу, у Његовој победи, и тако се поздрављамо.

– Ми смо се данас у овој нашој молитви приближили Богу још више. Не толико што је ово високо место, брдо, узвишење, него зато што се овде налази овај свети храм у којем смо се Богу обраћали. Наравно, Бог нас чује на свим местима, и када смо у низини и у дубини. Чак и када смо у неким провалијама, ако се Њему обратимо чистим срцем Он нас чује и види. Господ види све, чак и оне који Њега запостављају, заобилазе. Али на њих гледа са тугом, а радује се својој деци која учествују у Његовој благодати, у Његовој радости, у Његовом Животу, која су верна Њему, истакао је Епископ Атанасије.

Старешина храма у Џурову, протонамесник Владо Лазић, захвалио се Преосвећеном Епископу Атанасију на труду који је уложио и љубави коју је показао доласком у ово мало место на заједничко обраћање и приближавање Богу са свима вернима овога краја.

Након свете службе сви су прешли у црквену салу где је заједничарење настављено уз богоугодне разговоре али и стару народну песму, а све у славу Божију и у част Светог Јована Крститеља, у чије име су се и сабрали код свог храма.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку