Милешевски културни клуб “Свети Сава” обележио културни и духовни живот ових простора у протекле три деценије

Скупом чланова и сарадника ревије „Савиндан“ у гостопримници манастира Милешеве обележено је три деценије рада Милешевског културног клуба „Свети Сава“. Због епидемиолошке ситуације изостало је обележавање значајног јубилеја у јуну, а сада је, из истих разлога, организован скромнији скуп од планираног.

Милешевски културни клуб „Свети Сава“ основан је 15. јуна 1991. године као настављач дела и традиције истоименог Културно-просветног друштва основаног 1904. године, чији је први председник био прота Јован Госпић а други социолог Сретен Вукосављевић. Оснивачкој скупштини у тадашњем Дому револуције присуствовали су бројни гости из Пријепоља и окружења, међу којима и блаженопочивши Митрополит црногорско-приморски Амфилофије, који је и беседио. Поздравна писма су упутили Матија Бећковић, Добрица Ћосић, Брана Црнчевић и многи други. Три деценије постојања и рада обележене су скупом у манастиру Милешева, где је и одржан састанак иницијативног одбора за оснивање клуба.

„У току постојања Клуб је имао много активности. У почетку имао је више политичку димензију. Биле су то бурне године, започео је рат на овим просторима, срећом код нас није било ратних дејстава, али их је било на другим српским просторима, тако да је тада било доста активизма. Касније, кад се та бурна ситуација разрешавала, клуб је клатно деловања померио у правцу културе. Ми смо се удаљили од политикантства и сматрамо да у Клубу нема места таквим стварима. Овај простор је копча српских земаља који повезује источне и западне просторе. Трудили смо се да се повежемо са Републиком Српском, са Црном Гором, са пречанским крајевима, са Војводином. Окупљали смо, углавном, људе око нашег часописа – годишњака Савиндана“, каже Зоран Малешић, председник Управног одбора Милешевског културног клуба „Свети Сава“

Скуп у милешевској гостопримници, након тропара Светом Сави, благословио је Епископ милешевски г. Атанасије. Честитајући јубилеј он је похвално говорио о досадашњем раду и постигнутим резултатима, али је и указао да тај рад може бити потпунији и да треба унапредити сарадњу Клуба са Милешевском епархијом.

„Војска које се често сабира и постројава не зна за поразе, или веома ретко. Тако и ми, ако се чешће састајемо и збирамо искуства, памет и виђења сигурно ћемо више знати и бићемо јачи“, рекао је владика Атанасије

О досадашњем раду, постигнутим резултатима и даљој перспективи говорили су чланови Клуба и сарадници Савиндана. Значај оснивања, и момента када је то учињено, истакао је први председник Клуба Љубомир Шуљагић, професор српског језика и књижевности и дугогодишњи директор Пријепољске гимназије.

„Велика сала Дома културе је често била мала да прими оне који су долазили да изразе свој став и мишљење, и да нас подрже. Нама је у том времену најбитније било што смо брзо стекли симпатије и добили подршку од најугледнијих људи овога народа. Довољно је рећи од Добрице Ћосића, Матије Бећковића, Витезовића… од Амфилохија, који нам је долазио лично“, казао је Љубомир Шуљагић.

Након скупа у гостопримници, у манастиру Милешева одржан је парастос преминулим члановима Клуба. У оквиру дводневног дружења сарадници „Савиндана“ и гости посетили су чувене Сопотничке водопаде и манастир Пустињу са Црквом св. Петра и Павла.

Владимир Малешић

Извор: ТВ Форум, Пријепоље