Митрополит Амфилохије за „Интернет литију“: Црква није против државе, она брани Црну Гору (ВИДЕО)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије повео је нову, двадесет шесту по реду “Интернет литију” која је у продукцији Радија “Светигора” емитована на друштвеним мрежама и телевизији “Нови”.

Митрополит је истакао да Црква не може бити против Црне Горе, она брани ову државу бранећи светиње.

“Као да ово што је у Црној Гори не припада Црној Гори, и ми смо ту у Црној Гори, припадамо Црној Гори, то се подразумијева. Ово све што је обновљено, храмови, манастири, то све припада Црној Гори и то никад није нико довео под знак питања”, казао је наш Митрополит.

Према митрополитовим ријечима управо то поистовјећивање Цркве са нацијом створило је “секте које постоје”, наводећи да и црногорски и српски националисти, који поистовјећују Цркву са нацијом, међусобно производе “ову другу групу националиста”, поручујући да ни једни ни други не знају шта је Црква. Митрополит је рекао да Црква никада није црква подјела него Црква дијалога.

“Ми смо отворени за дијалог, Црква је по својој природи Црква дијалога. Они су увели монолог, а навикли су то од својих учитеља”, рекао је Митрополит Амфилохије, поручујући да се ипак нада да ће Скупштина, која ради до 31. јула, укинути “спорне одредбе закона.”

Казао је да власт у исто вријеме припрема изборе и користи вирус да остане на власти.

Такође је истакао да се не би изненадио да велики број оних, који су досад гласали за ову власт, надајући се да ће радити праведно и доносити добре законе, то престану да чине на предстојећим изборима.

“Онима који вјерују у Бога препоручујем да не гласају оне који се тако односе према Црној Гори. Предсједник је рекао да ће побиједити Српску православну цркву. Како да побиједи Цркву Божју? Црква побјеђује, побјеђује правда, љубав”, поручио је он.

Митрополит Амфилохије је навео да су се у претходном периоду састали с америчком амбасадорком која је, како је рекао, “једна трезвена жена”, те да се види да има разумијевања, као и британска амбасадорка, а да су састанке имали и с француским и њемачким дипломатама и да им слиједи сусрет с италијанским дипломатским представником у Црној Гори.

Говорећи о привременој обустави литија и молебана, он је казао да су им главни разлог за то здравствене мјере.

“Мислим да народ схвата и да одлагање литија није укидање тог полета који се догодио у народној души, већ његово преусмјеравање. Наставићемо нашу борбу против вируса. Кад би се Црква зауставила, онда би престала да буде Црква”, поручио је он.

ђакон Павле Божовић

Извор: Митрополија црногорско-приморска