Молитвено сабрање у манастиру Свете Тројице код Пљеваља

У недељу о блудном сину – другу припремну недељу пред Велики пост, 24. фебруара 2019. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице код Пљеваља.

Саслуживали су настојатељ Светотројичке обитељи протосинђел Владислав, настојатељ Светоархангелског манастира у Ђурђевића Тари јеромонах Зосимa, протођакон Николa Перковић и ђакон Мишел Мемишевић.

У својој беседи Епископ Атанасије је подсетио присутне на прочитани део из књиге над књигама, Светог јеванђеља – науке Господње, којом нас Господ поучава и приводи Себи ради нашега спасења, нагласивши да нам тај део говори о односу какав је између Бога Оца и Његове деце: – Однос између Бога Оца и Његове деце треба да буде управо такав какав следи из ових имена, Отац и деца. Однос Оца небескога према нама увек је у љубави и доброти али ето, деца његова различито одговарају на Очеву љубав.

Кроз различит однос синова према Оцу Господ нас усмерава и показује како треба да се владамо у овом животу и овом свету, рекао је Владика и додао да ако се научимо да Оца Небескога доживљавамо као оца онда ће нам све друго бити лако да постигнемо.

– Нарочито би смо требали да, слушајући науку Господњу, размишљамо о том благу које нам је Отац наш небески свима дао, сваком појединачно. Шта смо учинили са њиме? Где су прошли дани, где су прошле године? Јесу ли године испуњене нечим добрим или нису? Има ли ишта добро иза нас? Кад пођемо одавде хоћемо ли оставити иза себе ишта добро што смо ми сачинили? Није још потпуно касно докле год смо још увек овде, и док још има имало снаге у нама. Треба сабрати и то способности које су преостале, организовати их и учинити да живот не прође потпуно празан. Да оставимо иза себе макар једну мрвицу добра што смо учинили. Пред нама је подвижничко време Часног поста и то време ће нам помоћи да се боље усредсредимо на јеванђелском путу, на путу спасења – беседио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку