На Детињце Епископ Атанасије служио у Новој Вароши

У недељу 17. децембра 2023. године, на дан када Српска Православна Црква обележава празник посвећен најмлађима, Детињце, и молитвено се сећа Свете великомученице Варваре, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Свете Тројице у Новој Вароши. Саслуживали су архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић, јереј Мишел Мемишевић и протођакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и преломљен славски колач који су принесени поводом имендана девојчице Варваре.

Честитајући празник, најпре деци, а потом и свима осталима, Епископ Атанасије је у пастирској беседи, након отпуста, рекао: – Две највеће жеље Бог има према нама, а то су да будемо грађани Његовог Царства Небеског Вечнога, да вечно живимо. Он каже и да седимо за Његовом Трпезом, и Његовим Хлебом, Његовом Храном да се хранимо, да будемо Њему што ближе. Да кроз ту близину Њему живимо здравим и пуним животом. Бог нама жели да имамо пуноћу.

– Људи, неко више неко мање, имају тенденцију да се од Бога удаљавају. И кроз то удаљавање хлади се душа, тело и душа се разбољевају, јер само у близини Божијој можемо бити здрави и живети пуним животом.

– Због тога што нас Бог воли и жели да живимо у пуноћи Он се и рађа, и то као дете, да би проживео цео наш живот. У свима узрастима да буде, почевши од детета.

Преосвећени је присутне још једном подсетио на одељак из Светог Јеванђеља који је прочитан на данашњој Божанској Литургији, додавши притом: – Ја вас поново подсећам на Божанске речи Светог Јеванђеља, јер често се догађа, када нешто читамо да то прође мимо нас, иако чујемо. Ако не обратимо пажњу то прође иако су важне ствари. А читали смо о томе како Бог жели да ми живимо чистим и здравим животом.

– Господ исцељује хроме зато што жели да имамо здрав ход, и да нас то подсети да морамо имати духовни ход здрав. Господ исцељује слепе да би нас то подсетило да и наш духовни вид треба да буде здрав. Умне, телесне и душевне болести Господ исцељује да бисмо кроз то сећали се и тражили да нас Бог потпуно исцели, и душом и телом.

– Господ, чули смо у данашњој причи из Светог Јеванђеља, исцељује и губавце, који су у оно време били потпуно искључени из свих друштвених токова. А то треба да нас подсети да постоји и духовна огубаност, духовна губа, не само телесна. Духовна губа јесте грех у души, у срцу. Она чини да човек буде изопштен из друштва, из заједнице, када не може бити грађанин Царства Небескога и Вечнога Живота, појаснио је Епископ Атанасије.

Божанска Литургија у Новој Вароши била је и прилика да се уручи признање за исказану љубав према својој Цркви. Овом приликом Архијерејску Грамату добио је господин Миланко Дулановић из Бистрице код Нове Вароши, за љубав исказану нарочито према храму Рођења Христовог на Златару код Нове Вароши.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку