На Велику суботу Епископ Атанасије служио у манастиру Милешеви

На Велику суботу, 4. маја 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј-ставрофор Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Предвођене игуманијом Аквилином милешевске монахиње су одговарале на прозбе и јектеније.

У пастирској беседи Преосвећени Епископ Атанасије је подсетио на дане кроз које пролазимо и на молитве које су узношене у богослужењима, рекавши: – Да молчит всја плот человјеча, позива нас молитва. И јуче и данас је време ћутања. Ћутање је најдоличније јер је велика тајна пред нама. Бог страда за људе, за своју творевину. Он је дошао међу нас, из љубави према нама, а одбачен од рода људског. Род људски је показао да не прима у пуноћи Његову науку, Његову реч, Његово дело. Ево, до дана данашњег.

– На Велику суботу Господ наш као да се одмарао телом у гробу. Али, није се Он одмарао него је обухватио сву творевину у свима просторима. Био је и са онима ходећима и са онима који почивају. На данашњи дан, када кажемо да изгледа као да Бог мирује, кад је многима изгледало да је поражен, побеђен, јер је распет на крсту и послан у гроб, Он је баш тада добио највише присталица и започео своје велико дело преображаја своје творевине.

– Бог је дао слободу људима и жели да у слободном опредељењу човек буде добар. Да се определи за добро и чини добро. Бог не жели да врши насиље ни над ким. Он би могао преобразити овај свет једном речју, могао би применити силу друге врсте, али Он жели да све придобије љубављу. Љубав је највећа сила, највећа моћ.

– Бог жели да преобрази овај свет, али, добротом својом. И Он регрутује своје војнике, своје сараднике, на тој основи. На основи доброте и љубави. За Њега се опредељују само они који слободно изаберу доброту и љубав, врлину. А од Њега одступају они који се добровољно, опет, опредељују за зло и пропаст.

– Историја почива на онима који се опредељују за Бога, добровољно, за Њега Доброга. Они који су данас приступили Светом Причешћу, верујем, да су то показали да су се определили за Господа Христа, да буду са Њиме, да се хране Њиме, и да живе Њиме, закључио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку