Наши храмови су наша најсветија места

У Недељу Светих Отаца, 5. јануара 2020. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог Николаја Српског у Коловрату код Пријепоља. Саслуживали су старешина храма јереј Небојша Јовановић, јереј Горан Крстић и протођакон Никола Перковић.

Припремајући се за дочек најрадоснијег хришћанског празника, Рождества Христовог, многи верни су, припремљени постом и молитвом, приступили Чаши и причестили се Пречистим Телом и Крвљу Господњом.

Својом беседом Епископ Атанасије је предочио присутнима колики је значај нашег прослављања Светих Отаца: – У данашњи дан ми се подсећамо на наше Оце и Праоце, на целу линију кроз историју оних праведника, који су своју праведност и веру и храброст, пут живота као истину, крчили кроз историју, кроз време и простор до наших дана, и омогућили да ми сада имамо праву веру.

– Порука је њихова да тај пут и ми држимо проходним, да се њиме може ићи, да и они после нас њиме могу ићи. Превише би било луксузно и недопустиво да тај пут заборављамо, и међу собом да се гложимо. Сад је потребна саборност, слога, савесност. Да праштамо једни другима и међу собом да се објединимо и појачамо, позвао је Епископ Атанасије у својој беседи присутне, али и све нас.

Након Бoжанске Литургије, на позив свог Архијереја, присутни су заједно са њим кренули до Пријепоља да сви саборно и молитвено дају свој допринос и подршку нашој браћи у Црној Гори у њиховој праведној борби за очување светиња, али и своје прадедовске вере православне.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку