Недеља Самарјанке у манастиру Милешеви

У недељу пету по Васкрсу – Самарјанке, 17. маја 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Световазнесењско-милешевској обитељи. Саслуживали су јереј Никола Перковић и ђакон Иван Савић. На прозбе и јектеније одговарале су милешевске монахиње предвођене игуманијом мати Аквилином.

Наша Света Православна Црква нас свакодневно кроз читања делова Светог Писма усмерава како да живимо и како да се владамо ако желимо достићи онај циљ коме су тежили сви Свети а то је спасење душе и улазак у Царство Небеско. Тумачећи одељак из Јеванђеља који је прочитан на данашњој Божанској служби Епископ Атанасије је поближе говорио о значају сусрета Господа Исуса Христа са женом Самарјанком на Јаковљевом бунару и о томе шта тај догађај представља за нас данас.

Како се у овај дан прославља и Света Пелагија Тарсијска Преосвећени се осврнуо на њен подвиг и њен богоугодни живот. Она је на свој начин заслужила Царство Небеско и то би нама у данашњем времену требало да послужи као узор и подстрек да размислимо да ли ми у свом свакодневном животу тежимо да ходимо ка Господу, са Господом, ради спасења душе.