Недеља Светих Отаца седмог Васељенског сабора у манастиру Милешеви

У недељу двадесету по Духовима – Светих Отаца седмог Васељенског сабора, 25. октобра 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Милешеви. Саслуживали су архимандрит Леонтије, протојереј Никола Перковић и ђакон Иван Савић.

У својој беседи Епископ Атанасије је говорио о значају Свете Литургије и важности учествовања у њој: – Свака Литургија је гозба Живота, Трпеза Господња, на којој се хранимо самим Богом и Његовим Животом, снабдевамо се Божијим Даровима. У овом времену, када човечанство страда у својој болести, и у своме греху, ми се подсећамо, са дубљом свешћу, ко све учествује за овом Божијом Трпезом Живота. Нарочито смо се данас подсетили читајући о томе из Светог Јеванђеља.

Преосвећени је затим укратко препричао прочитани одељак из Светог Писма и наставио: – Господ наш је био окружен својим ученицима којима је говорио о Животу, које је Он уверавао да је Он Пут, Истина и Живот, којима је Он говорио и много пута су то чули од Њега, да Он жели сваком човеку Живот. Његове су речи: Ја им желим да имају Живот и да га имају у изобиљу. Он је због тога и дошао, да нас снабде Животом.

– Запамтимо и ми то што је тада исповеђено: Бог је посетио народ свој. Бог је међу нама, Бог је присутан у нашем животу, учествује у нашем животу, и то као Бог који је у љубави својој пожелео и испунио то да буде један од нас да би потпуно учествовао у нашој животној стварности. Он је ту поново да може излечити, може подићи, поново учвршћивати наше кораке на правом путу.

– Апостол Павле тражи од нас да се добро боримо, да учествујемо потпуно у животу, да се снабдемо сваком врлином, љубављу, добротом, отвореношћу према Богу, храброшћу. Тражи се од нас да потпуно будемо са Господом, да будемо са Њим до краја у свему што је Његово. Подсећа апостол Павле да до краја будемо са Господом, и да можемо са вером у Њега и надом у Њега, са љубављу према Њему, све поднети. У љубави према Богу и у љубави према ближњима.

– Са сећањем на све ово улазимо опет у спољашњу стварност живота ојачани, орадошћени Божијим присуством, осећајући Божију силу и сигурност, са поуздањем да са Богом можемо успешно проходити кроз све ове путеве живота, нагласио је Епископ Атанасије присутнима.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку