О. Гојко Перовић: Спискови подршке још један доказ да су литије покренуле грађанску Црну Гору

Писма подршке разних професија и спискове са њиховим именима видим као још један у низу доказа да су литије покренуле грађанску снагу Црне Горе, и да на дјелу имамо управо грађанску хомогенизацију друштва, а не етничку, националну, па ето чак ни вјерску, поручио је ректор цетињске Богословије Гојко Перовић.

“Зашто кажем – хомогенизацију, и зашто је уопште то битно или потребно сада? Обједињење што више грађана око једног истог циља, враћа вјеру у стабилност и напредак друштва у ком живимо. У овом случају – обједињују се сви, без разлике Црногорци, Срби, Муслимани…. вјерници, агностици или атеисти…. око питања да ли нам треба Устав једнак за све, и требају ли нам, на основу таквог Устава, закони који ће се једнако односити на све? Очигледно је да је народ у литијама, својим мирним а упорним протестима, покренуо грађанску снагу која вапије за стабилношћу и за владавином права”, навео је Перовић у изјави достављеној Вијестима.

Он сматра да на другој страни стоји гола сила и селективна правда.

“Ево синоћ се сва репресивна сила ове државе окомила на породицу црногорског официра који је подржао литије. Упркос препорукама нашег омбудсмана да је официрима црногорске војске дозвољен такав људски и грађански ангажман, Управа полиције над породицом Касалица тренира строгоћу и показује мишиће – постајући тако, умјесто фактора друштвене стабилности и безбједности, узрок осјећаја опште несигурности”, истиче Перовић.

Извор: Вијести

Преузето од: Митрополија црногорско-приморска