Oдржана седница управних тела Епархије милешевске

У суботу пете седмице Великог поста, 17. априла 2021. године, у Епархијском двору у Пријепољу одржана је седница Епархијског управног одбора и Епархијског Савета Епархије милешевске.

Седници је претходила Света архијерејска Литургија којом је у Вазнесењском храму манастира Милешеве предстојао Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, уз саслужење игумана Петра (Грујића), протојерејâ-ставрофорâ Драгана Видаковића и Марка Папића, протојерејâ Игора Ерића и Николе Перковића, јереја Мишела Мемишевића и протођаконa Иванa Савићa.

Поздрављајући учеснике Божанске Литургије Преосвећени Епископ Атанасије је рекао: – Састасмо се у овом Светом милешевском храму око Трпезе Господње, и да заблагодаримо Богу на Његовим даровима. Да му заблагодаримо што нам је помогао у протеклој години, да му служимо, да молимо Бога за опроштај за оно у чему смо погрешили, што нисмо испунили а требало је. Прегледајући годину која је иза нас видимо да је било много промена, и на нашем простору и на просторима око нас. Било је промена у целој Цркви Христовој. Благодаримо Богу што је у свему био својом љубављу и својим промислом присутан, и што је дао да све иде на боље и поред губитака које смо имали, и од болести и од других невоља. Нека Господ благослови ово сабрање и усмери, поручио је Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије и кратке паузе сви су прешли у Епархијски двор где је одржан радни део седнице. На почетку самог заседања Преосвећени Епископ Атанасије је дао кратак увод и поздравио све присутне чланове Епархијског Управног Одбора и Епархијског Савета: – Ми смо започели ово наше сабрање у храму, обраћали смо се Богу у Литургији и сад настављамо учвршћивањем тога што смо тамо постигли. Циљ овог сабрања јесте, на првом месту, да се поново видимо у оваквом саставу, да се не отуђимо, да обновимо наше заједништво, да се подсетимо на оно што се догађало у протеклој години, да саберемо искуства, да сваком догађају нађемо његово место, значење и смисао, као и да видимо како даље корачати, молећи се Господу да управља наше кораке да се не одметнемо од Бога него заједно са Њиме и са нашим прецима корачамо напред крчећи пут за будућност.

На предлог Епископа Атанасија сви су понаособ укратко изложили своја лична искуства и утиске из претходне године, пре свега по питању заразне болести, али и по другим питањима која су посебно обележила живот и рад сваког појединачно.

После тог уводног дела прешло се на рад по тачкама предложеног дневног реда. Разматрани су извештаји надлежних излагача. Најпре је јереј Горан Крстић приказао материјално-финансијски извештај Епархије за протеклу годину а потом и предлог буџета за 2021. Након краћег разматрања и расправе ови извештаји и предлози су усвојени једногласно. Пратећи тачке дневног реда уследили су извештаји и расправе по питањима рада магацина Епархије милешевске, заштити и газдовању eпархијским шумама, раду Радија Милешеве, одржавању верске наставе у школама, као и извештаји архијерејских намесника по намесништвима.

Посебно је представљен и извештај о току радова и дешавањима везано за манастир Бања код Прибоја, где је предочено шта је све урађено у протеклом периоду нарочито у оквиру рада Рехабилитационог центра.

Такође, посебна тачка дневног реда је била и дискусија о обележавању значајног јубилеја манастира Милешеве – 800 година постојања на овим просторима. Владика Атанасије је у уводном излагању по овом питању истакао да није само довољно припремити и одржати завршни чин прославе. Неопходно је обавити и низ других радњи, на уређењу самог простора манастира Милешеве, долазних путева, припреме обавештавања јавности. На таквом једном завршном скупу требало би бити присутни и многи високи званичници Цркве Православне али и Републике Србије, стога је неопходно извршити низ разговора и других видова припрема. И свакако, не треба да се заврши на том једном догађају већ треба учинити да обележавање јубилеја буде догађај који ће да траје дужи временски период како би остао дубљи траг те значајне годишњице. Све у свему, припреме су у великом јеку и ускоро би требало да буду познати и конкретнији датуми и конкретнији учесници манифестација и дешавања која ће тећи дужи временски период како би прослава имала своје трајање и у времену и у простору. Чланови епархијских управних тела изнели су своје предлоге везане за прославу.

Епископ Атанасије је на крају истакао да је неопходно да се потрудимо пре свега на превазилажењу свих видова подела у нашем српском народу, а којих има доста и у разним видовима, и да тако остваримо коначно јединство целокупног нашег народа чиме би смо свакако највише и показали да смо истински Православци и Светосавци. А тиме би и Свети Сава сигурно био најсрећнији и најпоноснији на своје потомство.

Уследило је још неколико појединачних конкретних предлога за побољшање живота и рада свих житеља на простору Епархије милешевске. Неки од тих предлога ће бити реализовани у наредном краћем периоду а за неке су формиране комисије које ће размотрити све аспекте проблема и предлога и Епархији поднети закључке и предлоге за реализацију.

Скуп је завршен молитвено и у духу љубави и разумевања како је и почео. Након завршеног радног дела седнице сви су се у Епархијској трпезарији за заједничком трпезом љубави укрепили, али и још више зближили кроз богоугодне разговоре.