Освештан новоподигнути храм у Страховом Долу код Пљеваља

У недељу 14. јула 2019. године, на празник Светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана, у селу Страхов До код Пљеваља освештан је новоподигнути храм посвећен овим дивним угодницима Божјим. Освећење храма је извршио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије.

Након освећења и трократног опхода са светим моштима око храма, служена је прва Света Архијерејска Литургија коју је служио Преосвећени Епископ Атанасије уз саслужење протојереја-ставрофора Милојка Дробњака свештеника из Пала родом из Потковача, јеромонаха Зосима настојатеља манастира у Ђурђевића Тари и протођакона Николе Перковића. За певницом одговарао је хор Чајничка Красница из Чајнича.

Видно обрадован љубављу и трудом добрих људи који су помогли да се овај храм у кратком року доврши, освети и преда верним људима овога краја на добробит свих, Епископ Атанасије је рекао: – Тешко да има веће радости од оне која обухвата човека када заврши и испуни неко добро дело. Човек се добру највише радује, истинском радошћу која траје.

– Овај свети храм има своју посебну мисију на овим просторима. Овај свети храм сија небеским сјајем, небеском светлошћу. Црква је ту да нас сједињује са Богом, да нам обезбеђује живот вечни. И то она чини вековима, на широком земаљском плану. Црква спаја људе различитих нарави и чини их браћом. И овај свети храм је од самог свог почетка испунио оно што му је сврха. Сабрао је све нас са различитих страна света. Овај свети храм вас је позвао и дозвао око једног племенитог дела, да се сагласите и сложите да овај свети храм, на овом лепом месту, изградите. У ово време пражњења наших простора, одлазака из ових крајева, ево, могуће је и нешто што ће нам помоћи да се враћамо, да се окупљамо и учвршћујемо братске везе и љубав. То је управо овај свети храм. Он ће учинити да нас увек овде има и да не заборавимо свој родни крај, ма где живели. Зато нека је благословено ово велико дело, овај свети храм, и свако онај ко улази у њега нека бива обасјан божанском светлошћу, поручио је Епископ Атанасије.

Након Литургије Епископ Атанасије је пререзао славски колач и освештао славско жито које је припремио домаћин овогодишње славе г. Обрад Ћеранић из Страховог Дола са својом породицом.

Славље и радост због овог великог догађаја настављена је затим за трпезом љубави, а било је присутно преко 400 богочежњивих душа. Пред свима њима Епископ Атанасије је похвалио и наградио најзаслужније за ово величанствено дело. Епархијски орден Белог Анђела добили су: г. Обрад Ћеранић из Страховог Дола, г. Жељко Конатар из Будве пореклом из Бијелог Поља, г. Владимир Драшковић из суседног села Потковач, и г. Горан и Жарко Ненезић из Страховог Дола. Сви чланови грађевинског одбора, њих преко 40, хор Чајничка Красница из Чајнича, као и још неколицина добротвора, који су, свако на свој начин и по својим могућностима, помогли да се ово богоугодно дело приведе крају, добили су Епископске грамате признања.

У културно-уметничком програму су учествовали фолклорне групе, гуслари, културно-уметничка друштва, певачи. Народно весеље је потрајало дуго, уз песму, игру и дружење поред храма Светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана у Страховом Долу код Пљеваља.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку