Отворен Рехабилитациони центар у Прибојској Бањи

На празник Светог пророка Илије, 2. августа 2019. године, свечано је освећен и отворен Рехабилитациони центар у Прибојској Бањи, који је Законом о реституцији враћен манастиру Светoг Николе и Епархији милешевској. Медицински радници примили су прве пацијенте. Њих 16, из градова Златиборског округа, већ се налази на лечењу.

Чин освећења просторија РХ Центра извршио је Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије, који је благосиљајући почетак рада РХ Центра казао да на овај велики празник присуствујемо раздавању Божијих дарова: – Управо у овом здању, где смо благословили почетак рада, људи добре воље ће показивати своју медицинску вештину и умеће тако што ће служити људима. Наши преци су овде подигли манастир, направили лечилиште и сабрали народ. РХ Центар припада Епархији милешевској, али је обновљен у сарадњи са другим добрим људима и то пре свега са директором ЗЦ Ужице др Милошем Божовићем, и уредником практичног живота, председником општине Прибој Лазаром Рвовићем, али и свештеним лицима.

Епископ је изразио очекивање да ће се у бањи и даље окупљати људи добре воље захваљујући којима ће се читав бањски комплекс завршити на добробит народа а Господ ће то благословити.

Председник општине Прибој Лазар Рвовић истакао је да је данашњи дан од изузетног значаја за Прибој јер је, како је истакао, Прибојска Бања развојна шанса општине која на жалост није радила у пуном капацитету и није била искориштена на адекватан начин.

Он је изразио очекивање да ће отварање РХ Центра бити нови почетак одговорнијег приступа на корист грађана који живе у Прибоју и Прибојској Бањи. Рвовић је нагласио да је отварање РХ Центра требало да се догоди и пре и мишљења је да је одговорност што се то није реализовало великим делом његова.

– Имам осећај да већина нас политичара понекад мисли да народ постоји због нас а не ми због народа. Нема оправдања да се бања не пусти у функцију у пуном капацитету на прави начин кад смо већ од Бога добили такву благодет – казао је Рвовић.

Директор ЗЦ Ужице др Милош Божовић је рекао: – 3адржан је исти број постеља а то је 25, колико фонд признаје и као пето одељење Опште болнице у Прибоју враћамо се у овај простор. Захваљујући председнику општине као и претходним старешинама Епархије милешевске ми смо сада привели крају адаптацију овог простора. Са Епархијом милешевском смо у коректним партнерским односима и захваљујући томе моћи ћемо да користимо и економски део центра који је припао Епархији милешевској. Пацијенти ће имати заиста пристојан и савремен простор за коришћење – казао је доктор Божовић.

Он је нагласио да су имали велику подршку у реализацији овог пројекта од министра здравља Златибора Лончара који је дао зелено светло за поновно стављање у функцију овог објекта и обезбедио сву неопходну помоћ у прибављању свих потребних дозвола.

Половином 2016. године, потписан је уговор између Епархије, манастира Светог Николе у Прибојској Бањи, Општине Прибој и Здравственог центра Ужице, који је предвидео да Епархија изда у закуп, на 10 година без надокнаде, први спрат РХ центра ужичком Здравственом центру. Општина Прибој опремила је први спрат зграде у складу са потребама Здравственог центра, на коме ће радити три лекара, 15 физиотерапеута, шест медицинских сестара. На другом спрату опремљени су апартмани, капацитета 25 лежајева које ће убудуће издавати Епархија милешевска.