Парастос невиним жртвама НАТО бомбардовања 1999. године

У петак, 24. марта 2023. године, на дан када је пре 24 године почело бомбардовање тадашње СР Југославије од стране земаља НАТО алијансе, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је, у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу, парастос свим невино изгинулим жртвама ове злочиначке акције.

Након завршеног молитвеног помена Преосвећени је присутне подсетио на важност сећања и помињања свих невино пострадалих у овој ничим изазваној и међународно неодобреној акцији: – Памтимо, подсећамо се, и утврђујемо се кроз то подсећање. Апостол Христов је рекао, за све нас: Вером ходимо а не гледањем. Наш свет није свакоме видљив. Наш свет у коме живимо прилично је другачији него што изгледа, не може се све видети овим телесним оком. Они који су све гледали само телесним очима мислили су да све стоји у мишици, и нису нимало полагали на истину, на правду, него су се уздали само у силу физичке мишице.

– Наши сродници, наши преци, наша браћа, они су другачије сагледавали и овај свет и распоред снага. Наш свет, наша стварност, реалност, је много шира. Онима који телесно мисле и телесно размишљају, попут животиње, било је чудно за шта се то Срби боре. Мислили су да су Срби безумни, малоумни, јер нису видели, сагледавали, те духовне вредности за које се они боре. Наши преци и сродници били су најсвеснији оних речи Господа нашег Христа да нема веће љубави од те да ко живот свој положи за ближњега свога. Ми смо то памтили још од времена Светога кнеза Лазара.

– Трајнија победа је онога који је са Господом, са Царем Небеским, Који је успоставио вечне вредности, љубав, правду, истину. И треба се борити за те вредности. Сви ови људи којих смо се подсетили данас, сви они су принели своје животе, свесно, намерно, у љубави према своме роду.

– Неко ће рећи, откуд тамо поменусте и Алију? Па зато што га је Бог прихватио! Немојмо ми Богу одређивати коме ће Он раздељивати своје дарове. Ми се молимо да, као што је он, тај Алија, показао љубав и пријатељство са својима са којима је ратовао, и принео свој живот, да Бог и њему укаже толико љубави. А знамо да ће му указати, и сигурно још и више.

– Ми се са захвалношћу подсећамо, ми смо захвални овим синовима рода нашега, и благодарећи њима ми знамо да ће победити оно што је Господ Христос доне и показао, да ће победити љубав и доброта. Истина, они који иду за Христом и бивају Његови сарадници имају и да пострадају, такав је закон Живота. Уверени смо да ће, у овом времену страдања, оно што је донео Христос однети победу над злом, да ће доброта однети победу над себичношћу, и мудрост однети победу над плиткошћу ума људскога.

– Ми упућујемо наше молитве Богу да подржи оно што је добро, да подржи разумни разум људски, и да дâ да овим светом ипак више управљају паметни и племенити, они који испуњавају заповести Божије о љубави и доброти. Да у свету буде више правде, иако смо спремни да потрпимо и неправду.

– Чинећи овај помен онима који своје животе принесоше за добробит ближњих својих молимо се Господу да и нас оснажи да не клонемо, да не посустанемо, да се не уплашимо, да чврсто стојимо на овоме правоме путу. Док год смо на правоме путу ми смо у предности, па макар и пострадали на овоме путу, рекао је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку