Патријарх Порфирије у Пљевљима: Позвани смо да чувамо светосавске корене

Свети Сава је усадио дубок корен у светости, истини, правди и љубави и где год су његови православни потомци он је посадио то семе, развио се из његовог светосавског, христоликог, православног семена корена, а онда и стабло које су неговали наши преци и нама дали у наслеђе, дали нам благородне плодове нашег заједништва истине и јединства, а ми наследивши те плодове позвани смо да даље не само чувамо светосавски корен и стабло, и не само да чувамо светињу него да живећи светињом и даље је унапређујемо тако што у њој растемо, знајући ко смо, рекао је Патријарх Порфирије у Пљевљима, 10. маја 2022. године.

Након светог евхаристијског сабрања у манастиру Милешеви, Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије је заједно са отачаственим архијерејима дошао у храм Светог великомученика Георгија на Гукама у Пљевљима. Испред храма приређен је свечани дочек где га је дочекао Његово Преосвештенство Епископ милешевски Г. Атанасије са многобројним верним народом.

Након свечаног дочека Патријарх Порфирије је освештао црквено-народни дом, а потом се сабранима обратио надахнутом беседом у којој се свима захвалио на топлом и величанственом дочеку рекавши да смо сви обасјани радошћу у овим данима у којим још увек осећамо радост прослављања Васкрсења Христовог, јер у том празнику Васкрсења Христовог ми препознајемо, славимо и сведочимо и своје лично, појединачно васкрсавање, а и васкрсавање свих нас као заједнице, из сваког пада у свако усправно стање, васкрсавање из сваког мрака у сваку светлост, знајући да је то наша перспектива и опредељење, васкрсавање и устајање из сваког греха у врлину, јер знамо да врлина није ништа друго него прослављање имена Божијег, устајање из сваке лажи у сваку истину.

Патријарх Порфирије је додао да знамо из Васкрсења Христовог да је Бог онај који побеђује нечастивог, али исто тако сте ви, браћо и сестре, најбољи сведоци да у васкрсавању Христовом, васкрсавамо и ми непрестано, у нама васкрсава светиња и увек светиње имају последњу реч, а не оно што се бори против светиње.

Свети Сава је усадио дубок корен у светости, истини, правди и љубави, наглашава Патријарх Порфирије и додаје да где год су његови православни потомци он је посадио то семе, развио се из његовог светосавског христоликог православног семена корена, а онда и стабло које су неговали наши преци и нама дали у наслеђе, дали нам благородне плодове нашег заједништва истине и јединства, а ми наследивши те плодове позвани смо да даље не само чувамо светосавски корен и стабло, и не само да чувамо светињу него да живећи светињом и даље је унапређујемо тако што у њој растемо, знајући ко смо, јер само онда када знамо ко смо и одакле смо, и када знамо да је наш оквир светосавски, када знамо да је он наше и име и презиме онда ће у том саосећању и наша националност и српско биће добити своју пуну меру и значење, онда ће у тој мери наше српско име, освећено и просвећено благодаћу Божијом надрастати себе, бити широко и дубоко толико да свако ко је другачији и припада другом народу, ко се на други начин моли Богу, имати места у нашем бићу, љубави и души, закључује Патријарх Порфирије.

Исти дан у Требињу ће бити приређен свечани дочек у 19.00 часова и литијски долазак улицама града до Храма Светог Преображења Господњег, где ће бити служена доксологија у његову част. Сутрадан, 11. маја, у 9. 00 часова, у поменутом храму, биће служена света архијерејска Литургија.

Беседу Патријарха Порфирија у Пљевљима можете послушати овде:

Извор: ТВ Храм, Београд

Видео прилог Марка Пејовића из Пљеваља можете погледати овде: