Пливање за Часни Крст у Епархији милешевској

Већ постаје традиција да о Празнику Богојављења и у Епархији милешевској храбри и одважни момци и девојке пливају у хладним водама за Часни Крст.

Репортажу из Пријепоља, ТВ Прибој, можете погледати овде:

У Пријепољу је свечана литија кренула испред Саборног храма Светог Василија Острошког прошла улицом до обале Лима где је Епископ Атанасије најпре освештао воду а онда су њих 28 стали на стартне позиције и на узвик Епископа “У име Оца и Сина и Светога Духа” скочили у хладну и бистру воду пливајући ка 33 метра удаљеном крсту. Међу њима је била и једна дама, Александра Глишовић а најстарији учесник је био седамдесетогодишњи Момчило Вуковић. Први је до крста допливао прошлогодишњи победник Михаило Веруовић.

Радост Богојављења је настављена у порти храма где је за све присутне припремљено послужење. За пливаче као и обезбеђење, ватрогасце-спасиоце, у парохијском дому је послужен заједнички ручак којом приликом је Епископ Атанасије свим учесницима уручио плакете признања у знак сећања на овај велики дан и Празник.

Репортажу из Прибоја, ТВ Прибој, можете погледати овде:

Прибој је свечаност започео у јутарњим часовима. Сви учесници су учествовали у Светој Литургији причестивши се Животворним Телом и Крвљу Господњом. А онда су њих 54 међу којима и једна дама, Ана Грабовић, кренули у литији од храма Васкрсења Христовог до обале Лима, предвођени припадницима жандармерије у свечаним униформама, који су такође пливали. Пливачи су на лимску обалу изашли обучени у мајице са натписом Не дамо светиње, дајући подршку браћи и сестрама у Црној Гори у борби против неправедног Закона о слободи вероисповести. Први до Крста је допливао Иван Аврамовић. Свим учесницима су уручене плакете признања.

Репортажу из Нове Вароши, ТВ Прибој, можете погледати овде:

На Златарском језеру код Нове Вароши за Часни Крст борило се укупно 19 учесника, углавном младих људи који су били испуњени вером, ентузијазмом, снагом и срећом због части коју су добили.

– Ово је наша традиција, ово је један од наших највећих хришћанских Празника и овај датум нас сваке године окупља овде да се Богу замолимо и то ће бити традиција и свим другим генерацијама после нас и мислим да то једна сјајна манифестација у низу многих које организује ТО Златар, изјавио је први човек Нове Вароши, Радосав Васиљевић. Млади су запливали на очекивани знак, а поред свих младих и физички спремних момака, за Часни Крст се изборила шеснаестогодишња девојчица, Сунчица Богићевић, која је допливала до Крста, а како каже, у томе јој је помогла једино вера. Покровитељ ове манифестације ТО Златар је у сарадњи са локалном самоуправом и ове године припремила за све госте занимљив програм уз трубачки оркестар Ивана Ђенадића и кувано вино поред језера, а за учеснике је обезбеђен и ручак у топлом амбијенту.

Литија испред храма Светих апостола Петра и Павла у Сјеници је кренула ка неколико километара удаљеном излетишту Увац. Организатори овогодишњег пливања су од раних јутарњих часова покушавали да разбију ледени покривач дебео десетак центиметара како би пливање уопште могло да се одржи. Употребом секира, моторних тестера и осталог алата успели су на време да све припреме иако је температура воде била око 0 степени Целзијуса. По површини се за време пливања већ поново била ухватила танка ледена кора. Петнаест најодважнијих Сјеничака међу којима и једна девојка, Катарина Павловић, је храбро запливало пред око 800 посматрача. Катарина је била прва која је стигла до крста. Након пливања организатори су приредили кратак културно-уметнички програм у ком су учествовали гуслар Властимир Бараћ, трубачки оркестар Ивана Ђенадића из Нове Вароши, здравичар Вук Пантовић и други. Свим учесницима су уручене награде и од стране организатора али и од стране Црквене Општине Сјеница. Након завршеног програма за учеснике је приређена богата трпеза љубави.