Пљеваљска 27. литија у Недељу Православља

У Недељу Православља, када пуноћа Цркве Божије прославља једну од најважнијих победа у њеној историји, победу за очување и поштовање икона, 8. марта 2020. године верујући народ Пљеваља се сабрао у молитвеној литији да изрази своје незадовољство поводом изгласавања неправедног Закона о слободи вероисповести.

Mолебан Пресветој Богородици у храму Свете Петке служио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, а потом је литија кренула улицама Пљеваља уз подршку мештана насеља Гуке који су се сабрали код храма Светог Георгија Победоносца и у литији пошли ка граду.

У центру градa је најпре саборно изговорена мoлитва Оче наш а затим се присутнима обратила Марија Кнежевић, професор српског језика из Пљеваља: – Најљепши моменти у нашим литијама су наша заједничка Молитва Господња, изговорена под небеском куполом која је праслика сваке храмовне куполе, и благослов нашег мудрог пастира, Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија. Желим да заједно искажемо захвалност нашем архипастиру на труду који је уложио и непрестано улаже у јачању наше заједнице са њим, међусобно и, што је најважније, са Господом нашим – Не дамо светиње!

Литија је затим кренула ка храму Свете Петке где су у културном делу програма учествовали глумац Лепомир Ивковић и певачка група Верем из Пријепоља. Све присутне је поздравио и благословио Епископ милешевски г. Атанасије: – Честитам вам тријумф Православља, Недељу Православља, успех Православне вере. Данас се радује Васељенска Православна Црква својим историјским успесима, историјским победама. Цркви је природно да надвлађује сва искушења, све препреке у историји. Вера нам истиче праву визију живота и праве обрасце живљења. На то се подсећамо данас у Недељу Православља, и то нас је сабрало и то нас покреће, из тога црпимо снагу, нагласио је Епископ Атанасије.

Обраћање Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Обраћање Марије Кнежевић можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку