Почели “Дани Митрополита Амфилохија”

У крипти саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици вечерас је отворена духовно-културна манифестација “Дани Митрополита Амфилохија”, коју Митрополија црногорско-приморска организује поводом годишњице његовог упокојења.

Отварајући манифестацију његов наследник на трону цетињских митрополита Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је рекао да су вечерас сабрани у крипти подгоричког саборног храма, али и многи у Црној Гори и шире живјели у данима и годинама Митрополита Амфилохија.

“Он је обиљежио ово протекло вријеме и његово дјело је свима видљиво, сигурно не баш у цјелини. Такве личности имају ту судбину да их савременици, поред све њихове монументалности и видљивости, не могу нити видјети нити схватити у потпуности. Протоком времена поједине ријечи великих људи, а нарочито после њиховог упокојења, добијају посебан значај. И покољења откривају значај и њихових дјела, и њихових ријечи и завјештања”, казао је Владика Јоаникије.

Додао је да је такав таленат и такав дар може само Господ својом промислом и својом љубављу да дарује народу, као што је несумњиво Господ дао Митрополита Амфилохија Црној Гори.

“Да је обнови, да је врати Његошу, Светом Сави, Светом Петру Цетињском. Да је врати оним вриједностима које је она кроз сву своју историју његовала, за које је живјела и с којима је она постала позната”, казао је он.

Најавио је да ће поводом годишњице упокојења блаженопочившег Митрополита Амфилохија започети ове његове дане, који ће се за ову годину завршити 5. новембра, када ће у манастиру Стањевићи бити промовисан пројекат његове библиотеке и истраживачко-научног центра, који ће бити везан за овај манастир коме је он и завјештао своју библиотеку.

Блаженопочивши Митрополит Амфилохије се, додао је Владика Јоаникије, показао као велика личност, као велики дух у више праваца и дјелатности.

“Прије свега као теолог, као пастир, као мудрац, као књижевник, као градитељ, као обновитељ. Али смо се за ову прилику углавном усмјерили на то да се каже по која ријеч, а о томе ће се говорити и убудуће, о њему као теологу, као философу… А пошто је био човјек изузетних дарова и божанског надахнућа, и стваралац у правом смислу ријечи, о њему ће имати шта да кажу и наши књижевници, с којима је такође био близак”, рекао је Митрополит Јоаникије.

Рекао је да ова манифестација нема амбицију да исцрпи све што се може рећи о Митрополиту Амфилохију.

“Јер смо увјерени да ће се о њему говорити, како пролази вријеме као што се говорило и о његовим претходницима Светом Петру Цетињском и Владици Раду. А није ни случајно, – то смо више пута и чули од многих, – што се он упокојио уочи Светога Петра Цетињскога, па имамо у Цркви три дана помена; штосе он, дакле, уочи упокојења Светог Петра Цетињског упокојио, па онда Његош. Тако имамо три дана један за другим посвећена великим јерарсима, митрополитима Црне Горе у које се убројао у наше дане и Митрополит Амфилохије, заједно са Светим Петром Цетињским и заједно са Светим Петром Другим Ловћенским Тајновидцем”, нагласио је Владика Јоаникије.

Подсјетио је да се Митрополит Амфилохије и једним и другим бавио најозбиљније, а посебно Његошем у последњој деценији свога овоземаљског живота.

“Желим пуни успјех ове, веома значајне духовне и културне манифестације, која ће, ако што већ имамо назнаке бити један заиста велики културни догађај. И надам се да ће се она наставити и наредних година. Како ћемо стално доживљавати нашег блаженопочившег Митрополита Амфилохија, који јесте са нама својим дјелом, али и својим духом”, закључио је Митрополит Јоаникије.

У оквиру вечерашњег програма о блаженопочившем Митрополиту Амфилохију говорили су теолози: проф др Драгомир Сандо са Богословског факултета у Београду, др Андреј Јефтић, такође с Богословског факултета у Београду и проф. др Микоња Кнежевић с Филозофског факултета у Приштини.

Мoдератор програма био је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, архијерејски намјесник подгоричко-колашински.

Радосав Рајо Војиновић
Фото: Лазар Шћекић

Извор: Митрополија црногорско-приморска